Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Mercedes-Benz nem csak szemezik az elektromos hajtáslánccal, hanem aktív részese kíván lenni a villanyos forradalomnak. A legújabb nagy dobásuk a Párizsi Autószalonon most bemutatott Generation EQ tanulmányra épülő teljesen elektromos SUV lesz, amelyre sokan felkapják majd a fejüket.

Egy feltöltéssel akár 500 km-t tesz megAz 1,5 milliós hazai támogatásra jogosult, vagyis teljesen elektromos hajtású Generation EQ látványra a következő évtized GLC-jét jeleníti meg. A jövőbe mutató vonalak és a tükröket helyettesítő kamerák mögött olyan belső teret találunk, amely hatalmas, 24 colos kijelzőjével egyértelműen megfelel a mai trendek által húzott vonal pár év múlva bekövetkező szakaszának. A funkciók széles tárháza között természetesen az autonóm közlekedés képességét is megtaláljuk, amely még több terhet vesz le a vezető válláról.

Jövőbe mutat: letisztult és digitalizált, de beazonosítható a beltér

A lemezek alatt még érdekesebb megoldásokat találunk. Az első és a hátsó tengelyre beépített egy-egy elektromotor összesen 408 lóerős teljesítménnyel és már alapjárattól, álló helyzettől kezdve elérhető 700 Nm nyomatékkal ruházza fel a típust. Mivel továbbra is egyetlen előremeneteli fokozat van, ezért az ülésbe préselő gyorsulás azonnali lehet, és nagyjából 5 másodpercre mérhető 0-100-as adatban kifejezve.

Nem mellesleg kivételesen izmos a modellHa ezt nem használjuk ki, akkor 500 kilométert is kényelmesen megtehetünk egyetlen feltöltéssel. Igen, ám, de nem mindegy, hogy ez meddig tart – támadhatnak okkal a kritikusok. Ugyanis egy ilyen hatótávot lehetővé tevő, 70 kWh-s akkumulátor teljes feltöltése nem öt perc és nem is egy óra a mai gyorstöltős technikával, de tudja jól ezt a Mercedes-Benz is, ezért új töltési megoldást fejlesztett ki. A középtávú tervek között egy 300 kW-os töltő szerepel, amely képes arra, hogy mindössze 5 perc alatt 100 kilométeres hatótávot tömjön az akkukba. Vagyis, mialatt elvégzünk egy kényelmes, 20-25 perces gyors bevásárlást, vagy könnyű ebédet, még kevésbé ideális körülmények között is 300 kilométernyi hatótávot kapunk.

Speciális gyorstöltővel: 5 perc alatt 100 km hatótávot tölt be

Mikor lesz sorozatgyártású modell a tanulmányból? A pontos tervekről nem számolt be a csillagos márka, de valószínűsíthető, hogy még az évtized vége előtt megérkezik a sorozatgyártású verzió.

Kommentek