Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Teljesen átdolgozott hajtáslánccal áll 2017-től a Porsche 911 GT3 Cup a világ különböző versenypályáinak rajtrácsára. A világ legnagyobb példányszámban gyártott GT versenyautójának farában egy 4,0 literes, hathengeres boxermotor gondoskodik a még erőteljesebb meghajtásról. A közvetlen befecskendezéses kompakt erőforrás a vérbeli versenytechnológiának köszönhetően 485 lóerős csúcsteljesítménnyel rendelkezik.

Szívműtéten is átesett - galériaInnovatív részletek széles választéka fokozza a motorteljesítmény mellett a hatékonyságot is, és gondoskodik a szívómotor fokozott tartósságáról versenyzés során, tovább csökkentve a karbantartási költségeket. Így például elsőként mereven rögzített szelephimbák gondoskodnak a szelepvezérlésről, valamint a motor központi olajzást kapott. Beépített olajcentrifuga gondoskodik az olaj habzásának optimalizálásáról a motorban. Emellett jóval merevebb főtengely dolgozik az autóban.

Fejlődött a biztonság és az aerodinamika isÚj elülső kötény és hátsó rész javítja az új 911 GT3 Cup leszorító erejét, ezáltal fokozva a tapadást és a teljesítményt. A magasra épített, 184 centiméter széles hátsó légterelő az elődmodellről érkezik. A kerekek mérete is változatlan: körben egyrészes, központi csavarzáras, 18 colos verseny keréktárcsák találhatóak – az első kerekeken 270 mm, a hátsókon pedig 310 mm széles Michelin slick versenyabroncsokkal. Az intelligens alumínium-acél kompozit építés mód kimagasló merevségről és könnyű tömegről gondoskodik. Az új 911 GT3 Cup versenykész állapotban mindössze 1200 kilogrammot nyom. A mérnökök a fejlesztés során ismételten különösen nagy figyelmet szenteltek a pilóta biztonságának, akit egy merev bukókeret, valamint egy innovatív, verseny kagylóülés véd, amely különösen hangsúlyos oldaltámaszokat kapott a fej és a váll környékén. A tető nagyobb méretű mentőnyílása az új FIA előírásoknak megfelelve megkönnyíti az elsősegélyt és a kimentést egy esetleges baleset során.

A Porsche a 911 GT3 Cup modelleket ugyanott készíti, mint az utcai 911-es típusokat: a Stuttgart-Zuffenhausen-ben található gyárban. Az alap versenyhangolást a Weissach-i Motorsport Központ végzi, ahol a járműveket professzionális pilóták intenzíven tesztelik, mielőtt kiszállítanák azt az ügyfeleknek. 1998 óta a 911 GT3 Cup modellek 996-os, 997-es és 991-es sorozatából összesen 3031 példány készült. Ezzel a stuttgarti márkakupa-versenyző a világ legnagyobb példányszámban elkészített és legnépszerűbb GT versenyautója.

Az új 911 GT3 Cup a 2017-es versenyévben eredendően kizárólag a Porsche Mobil 1 Szuperkupában – a Formula 1-es versenyek betétfutamán –, valamint a Porsche Carrera Cup németországi és észak-amerikai sorozatában áll majd rajthoz. 2018-tól a versenyautó már márkakupákhoz is elérhető lesz. A Porsche világszerte összesen 20 különböző versenysorozatot rendez ügyfélcsapatok számára, amelyben kizárólag a 911 GT3 Cup modellek versenyezhetnek.

A 911 GT3 Cup már rendelhető a weissach-i Porsche Motorsportnál. A modell országspecifikus adók nélküli ára kb. 58 millió forint.

Kommentek