2018. Június 22., Péntek

Frissitve:07:21:32

Magasabbra tör – az új Nissan Micra bemutatkozik

Nyomtatás

A Nissan az új Micra kapcsán forradalmat említ, ami nem véletlen: az előző, kissé túlságosan költséghatékonyra sikerült generációt követő újdonság modern, minőségi kisautó hatását kelti, amely fejlett extráival és testreszabhatóságával is ki akar emelkedni a mezőnyből.

A kifejezetten Európát megcélzó új Micra formailag a 2015-ös Genfi Autószalonon bemutatott Sway tanulmányt idézi, az éles formaterv pedig karakteres hűtőrácsot és bumeráng alakú fényszórókat ölel körbe. Az érdekes megoldások között ott vannak a hátsó ajtó C-oszlopba rejtett kilincsei, valamint a légterelőként is szolgáló, meghosszabbított tető.

A kisautó nem csak modernebb formákat kapott, hanem elődjénél alacsonyabb, szélesebb és hosszabb is lett, így belső helykínálata is nagyobb lett – olyannyira, hogy a kategória egyik legtágasabb belterét ígéri a Nissan. Az alacsonyabb üléspozíció nem csak az úthoz hozza közelebb a vezetőket, de a magasabb pilótáknak is nagyobb mozgásteret biztosít.

A Micra ötödik generációja a Nissan első olyan modellje a B-szegmensben, amely fejlett biztonsági megoldások széles választékát nyújtja bármely felszereltségi szinten, életre keltve a Nissan Intelligens Vezetés koncepcióját. Emellett a szegmensben elsőként tesz elérhetővé olyan, eddig jellemzően csak nagyobb kategóriás modellekben megtalálható technológiákat, mint az intelligens 360 fokos parkolókamera vagy a sávelhagyást megakadályozó rendszer. Mindezt kiegészíti még az a gyalogosfelismerésre is képes vészfékezési rendszer, ami a Nissan európai modelljein itt jelenik meg először, valamint a közúti jelzések felismerése és a holttér-figyelés.

Az ötödik generációs Micra egyedi jellegzetessége emellett a Nissannal szoros együttműködésben kifejlesztett, hat hangszórót alkalmazó Bose® Personal® hangrendszer, amely többek között a vezető fejtámlájába is beépített hangszórókat tartalmaz. Az újdonság 7 colos színes központi kijelzőjével az autó hang- és navigációs rendszere, illetve a csatlakoztatott mobiltelefon mellett teljes körűen vezérelhetők a későbbiekben elérhetővé váló Apple CarPlay rendszerében letölthető alkalmazások és használható a Siri hangvezérlés is.

Menetdinamikai szempontokból jól jöhet, hogy az új Micra menetstabilizálója képes az alulkormányozottság csökkentésére, opcióként pedig új fejlesztésű, rövidebb kormányáttételű elektromos szervokormány is elérhető a típushoz. Emellett a tervezők kiemelt figyelmet fordítottak az utastérbe jutó gördülési és szélzaj csökkentésére is, amelyhez a kategóriában kiváló, 0,29-es légellenállási tényező is hozzájárul.

Az új modell bevezetésekor háromféle motorral érkezik: kétféle benzines, egy 73 LE teljesítményű 1,0 literes szívó és egy 90 LE teljesítményű 0,9 literes háromhengeres turbós motor mellett, egy szintén 90 lóerős 1,5 literes dízelmotorral is rendelhető. A részletes műszaki adatokra még várnunk kell.

Az új Nissan Micra a Renault–Nissan vállalatszövetség együttműködésében, a Renault flins-i üzemében, Franciaországban készül. Az új modell megjelenése az európai márkakereskedésekben 2017 márciusától várható.
Share/Save/Bookmark