Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A családi tulajdonban lévő Koenigsegg vállalat kétségtelenül a világ egyik leghíresebb és legkomolyabb sportautógyártója, a manufaktúrából egészen hihetetlen kvalitásokkal büszkélkedő autócsodák kerülnek ki, ráadásul a márka rendszerint megjelenik a világ jelentős autószalonjain is, ami eleve tiszteletre méltó ‘gesztus’ egy ilyen kis cégtől.

Azonban zseniális alkotások ide vagy oda, sokan szkeptikusak velük szemben, mondván, hogy egy ilyen kisméretű vállalat egyszerűen képtelen sok szempontból felvenni a versenyt a komoly autógyártókkal; kevés tagot számláló (bár annál lelkesebb) mérnökgárdával dolgozik, nincs elég idő és pénz a tesztelésekre, különösképp a méregdrága biztonsági vizsgálatokra, töréstesztekre.

Azonban utóbbi kijelentésre most a Koenigsegg alaposan rácáfolt: a svédek egy olyan töréstesztvideót tettek közzé közösségi (twitter) oldalukon – megköszönve egymilliomodik követőjüket –, ami kiválóan prezentálja szénszálas autóik keménységét, persze nem feltétlenül garancia a tökéletes utasvédelemre. A videót a bekezdés felett Önök is megtekinthetik.

Érdemes megnézni az alig egyperces gyári Koenigsegg felvételt, amin a svédek épp csúcsmodelljüket, a mindössze 80 példányban limitált, mintegy 600 millió forintos és 1500 lóerős hibrid Regera modellt nyúzzák különféle körülmények között. Már-már döbbenetes, hogy mennyire merev a szénszálas váz/karosszéria, az autó minden irányból kőkemény, még a kalapáccsal történő kemény csapkodást is alig sínyli meg.

Persze szükség is van a védelemre tekintettel arra, hogy a Regera végsebessége 410 km/h – elektronikusan korlátozva. Különben már az összes Koenigsegg Regerának megvan a gazdája, a gyártó júniusi közleményében leírta, hogy a dúsgazdag szuperaurórajongók gyorsan elkapkodták a 80 példányt.

Kommentek