Melyik a legjobb családi autó?

Nyomtatás

A tengerentúli Parents magazin és az Edmunds.com megválasztotta a 2009-es év legjobb családi autóit. A győztesek között rengeteg hazánkban is forgalmazott modell szerepel, így a végeredmény számunkra is érdekes lehet.

Mielőtt a nyertesek kilétét elárulnánk, fontos tisztázni, hogy mik a családi autó legfontosabb kritériumai. Aki már megpróbált csecsemőt/kisgyereket négykerekű helyváltoztatásra bírni, jól tudja, hogy három kritikus szükség léphet fel: hely, hely és hely. Így tehát ebben a műsorszámban valóban a méret a lényeg, de a praktikum és a biztonság sem elhanyagolható szempont. No meg azért az sem árt, ha az autót vezető kívánalmai is teljesülnek, ennek megfelelően pedig jól irányítható, kényelmes jármű szerepelhet csak a ranglistán.

A szedánok kategóriájában a nemrég frissült Mazda6-os brillírozott. Az általunk is tesztelt modell most még alkalmasabb a családok számára, hiszen valamivel puhább futóművet alkottak a gyáriak, és bár a kompromisszum nem sikeredett tökéletesre, de a könnyed, jó vezethetőség és a nagy tér is megmaradt. Külön jó pont a két ujjal ledönthető hátsó ülés, és a gyerekülések egyszerű rögzíthetősége. Akinek még több gyermeke vagy csomagja van, a Mazda5 mellett is bátran voksolhat, ráadásul a hat ember szállítására képes új modell a tengerentúli magazinok szerint a kategória egyik legjobbja lett. Hozzánk év végén érkezik a Mazda5, és amint ez bekövetkezik, egy teszt keretében utánajárunk ennek.

A kisebb modelleknél a Honda Jazz és a Volkswagen Golf kapott dicséretet, míg a crossover kategóriában a valóban nagyon kellemes, tágas és minőségi Honda CR-V jött ki győztesen. Őt mi is ajánljuk családi autónak, de érdemes meggondolni az Accord kombi mellett történő voksolást is – hogy melyik kinek jobb választás, arról már egy összehasonlító teszt keretében beszámoltunk.

A CR-V mellett a neves magazinok listáján a Subaru Forester és a Toyota RAV4 számára is jutott babér. Valószínűleg utóbbit a tengerentúlon más futóművel kínálják, ugyanis az általunk tesztelt modell rugózásának túlzott keménysége miatt nem ajánlanánk kisgyerekeseknek, hacsak nem kimondottan jó gyomrú poronttyal áldott meg minket a sors.

A nagyobb SUV-ok közül az itthon nem forgalmazott Mazda CX-9, és a Chevrolet Traverse jött ki győztesen, de a kisbuszok terén is nálunk ismeretlen típusok lettek a befutók: a Toyota Sienna, a Hyundai Entourage és a Honda Odyssey.

És hogy hova lettek az európai márkák? Nos, a prémium kínálat a tér/érték arány okán maradhatott ki a listából, ugyanis ha valóban nagy helykínálatot szeretnénk, a BMW-nél, a Mercedesnél vagy az Audinál is alaposan a zsebünkbe kell nyúlni. Azért a Skoda vagy a Renault modelljein érdemes elgondolkodni – a nemrég tesztelt dízel-automatás Mégane kombi például a legtöbb család igényét egészen biztosan kielégíti, de ugyanezt elmondhatja magáról a némileg borsosabb áron kínált Octavia is.
Hozzászólások  

 
#2 2013-09-22 10:47
Az én javaslatom tapasztalatból: Citroen Xsara Picasso. 1,6-os benzines, vagy dízel motorral szolíd fogyasztás.
Hatalmas beltér, hátul 3 db gyerekülés is elfér, hatalmas csomagtér, kényelem és megbízhatóság!
Egyetlen negatívum, hogy a nagy tengelytávolság miatt a fordulókör kicsit nagy (~11m), emiatt néha beparkoláskor kell egy tolatós ráfordulás pluszban.
Az ADAC statisztikákban több éven keresztül a legmegbízhatóbb egyterű!
Idézet
 
 
#1 2011-07-07 21:44
nagyon tetszenek ezek az autok
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark