Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az elektromos autózás egyre dinamikusabban tör utat magának a piacon, és a prémium gyártók mellett immár az úgynevezett „mainstream” márkák nagy része is felkészült a villanyos jövőre. Az olyan gyártókról azonban eddig nem igazán esett szó, melyek kifejezetten az olcsó négykerekűekre specializálódtak, mint például a Dacia. A románok azonban most biztosítottak mindenkit, hogy fel vannak készülve mindenre.

Maga Jean-Christophe Kugler nyilatkozott nemrég a Dacia elektromos terveit illetően, és elmondta, hogy a gyártónak hatalmas könnyebbséget jelent, hogy egy olyan nagy konszern tagja, mint a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport, melynek már most is több fejlett elektromos autója van a piacon. Mindez azt jelenti, hogy a román márka számára gyakorlatilag adottak az alapok, és így gyorsan tudnak reagálni a piac változásaira, és a stratégiájuk is igen rugalmas.

A második generációs Dusterrel új szintre lépett a Dacia

„Egy nagy csoport tagjának lenni hatalmas előny, hiszen a már rendelkezésre álló technológiának köszönhetően gyorsan tudunk reagálni bármilyen változásra. Még ebben a folyamatosan változó helyzetben is több évre előre tudunk tervezni, és ha mégis fordulna a kocka, 6-12 hónap alatt könnyen tudunk válaszolni a történésekre” – mondta Kugler. Ez pedig az esetleges elektromos modellekre is vonatkozik, noha a Dacia biztosan vár majd addig, amíg lejjebb megy a technológia ára annyira, hogy alig drágábban tudják majd kínálni, mint a jelenlegi modelljeiket – hacsak nem kell majd a szabályozások vagy éppen a vásárlói igények miatt már előbb piacra dobniuk egy elektromos autót.

A vezető azt is leszögezte, hogy a Dacia ugyanúgy nagy lehetőséget lát az elektromos autózásban, mint bármelyik másik gyártó, de arról is esett szó, hogy a Lodgy és a Duster modellek esetében a dízel továbbra is kelendő alternatíva, így a gázolajosok is maradnak a kínálatban. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy előbb-utóbb jönnek majd a villanyos Daciák, de még éveket kell várnunk erre – hacsak a dolgok gyors változása nem szól majd közbe.

Kommentek