Elektromos autózás

Vadonatúj hajtáslánccal érkezett meg a konnektoros Porsche Panamera

Nyomtatás

Bemutatkozott az új Porsche Panamera negyedik modellváltozata, amely egyben a második legerősebb is. A 4 E-Hybrid különlegessége az 50 kilométeres elektromos hatótávval rendelkező konnektoros hibrid hajtáslánc, de a sportosságról sem feledkezik meg.

Túltolt sci-fi? – radikális áruszállítóval jelentkezik a Mercedes-Benz

Nyomtatás

A kiszárúszállítás jövőjét vetítik előre a Mercedes-Benz tervezői, miután feltételezhetően kövér adag sci-fit fogyasztottak. A teljesen utópiába illő Vision Van koncepció elektromos hajtáslánccal és drónokkal is rendelkezik. A végletekig letisztult modellt pedig mindezek dacára öt éven belül megvalósítja a csillagos márka.

400 km hatótávú elektromos crossovert ígér a Mitsubishi

Nyomtatás

A Mitsubishi elektromos újdonsággal kíván még előrébb lépni innováció terén, legalábbis a gyártó olyan, tisztán villamos hajtású modellt ígér, amely hatótávolságával már barátságos ajánlatnak tűnik. A zéró emissziójú japán crossover négy éven belül érkezik.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 24. szerda, 15:20

A világ leggyorsabb autóira tör a Tesla Model S P100D

Nyomtatás

Még magasabbra tör a Tesla: legújabb elektromos csúcsmodelljük minden eddiginél praktikusabb, miközben szükség esetén csupán 2,6 másodperc alatt letudja a 0-100-as sprintet. Ráadásul helyi károsanyag-kibocsátás nélkül izzasztja meg korunk leggyorsabb hiperautóit.

A Tesla Model S legújabb csúcsváltozata 100 kWh-s akkumulátor-csomagot kap. A hazánkban kapható legnagyobb akkus elektromos autóénál (Nissan Leaf) 3,3-szor nagyobb pakk a legjobbat hozza ki a P100D névre hallgató modellből. Az ún. Ludicrous üzemmóddal a négyajtós szedán 2,6 másodperc alatt gyorsulhat álló helyzetből 100 km/h-ra.

Amellett, hogy a két elektromotor által hajtott, összkerékhajtású típus a világ leggyorsabb négyajtósa (legalábbis 0-100 tekintetében), a nagy akkumulátorral a praktikuma is kétségtelen: egy feltöltéssel lazán kiráz magából 500 km-es hatótávot, sőt, az európai mérési ciklus szerint 613 kilométert képes megtenni – persze ehhez órákig kell tölteni.

A P100D egyébként külsőre ugyanúgy néz ki, mint az eddigi Model S kiadások. A crossover Model X-hez is elérhető az akkucsomag, és esetében 3 másodperces gyorsulási értékre és 542 km-es hatótávra számíthatunk.

Már csak egy gond van: a tengerentúlon hivatalosan már rendelhető, szeptembertől pedig gyártott modellek nálunk továbbra sem elérhetőek. Tőlünk nyugatabbra azonban dübörögnek a kereskedések, így a hazai körülményekre is tökéletesen felkészített példányt vehetünk a világ leggyorsabb szedánjából. A csúcsfelszereltségű modellek esetében kb. 40 millió forintos alapárral számolhatunk, a jelenlegi P90D Ludicrous megrendelői pedig mintegy 3 millió forintért kaphatják meg a nagyobb akkucsomagot. Ha pedig már garázsunkban ül a P90D, akkor nagyjából hatmilliós árral számolhatunk az átalakításért.

A piac legnagyobb akkucsomagjával érkezik az elektromos Ford Focus

Nyomtatás

Az év vége felé mutatkozik be az elektromos Ford Focus új változata, amely elődjénél 46 százalékkal nagyobb akkumulátor-csomagot kap. A 33,5 kWh-s pakk rákínál a még a nagyobbik Leaf-re is, így hozzá hasonlóan 250 km-es hatótávra számíthatunk egy feltöltéssel.

Model E néven jönnek a Ford hibrid és elektromos újdonságai

Nyomtatás

A Ford már eddig is folyamatosan közelített az elektromos autózás felé, hiszen a Mondeóból például hazánkban is elérhető konnektoros hibrid verzió. Most azonban nagyobb lendületet vennének, és a Model E névre hallgató modellcsaláddal komoly támadásra készülnek az elektromotorral szerelt négykerekűek piacán – igaz, erre 2019-ig még várnunk kell.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 17. szerda, 13:43

A jövő jövőautói - már készül a BMW i3 és i8 utódja

Nyomtatás

A BMW i3 és i8 már jó ideje köztünk vannak, de mind a mai napig hihetetlen, hogy a bajorok bevállalták a sorozatgyártásukat. Sőt, mi több: a két elektromotorokkal operáló modell kifejezetten nagy népszerűségnek örvend, és bár egyelőre még a félidei frissítés is arrébb van, a hírek szerint a gyáriak már a következő generációk alapjait fektetik le, és ha hihetünk a híreknek, azok még a mostaniaknál is izgalmasabbak lehetnek.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 15. hétfő, 14:02

Komoly offenzíva: akár 30 elektromos Volkswagen érkezhet

Nyomtatás

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a Volkswagen keményen odalép az elektromosok mezőnyébe: a német gyártó három tisztán elektromos platform bemutatásával kíván egy nagyobb szeletet kiharapni az autópiac tortájából. Mindez azt jelenti, hogy a VW konszern márkái a közeljövőben temérdek villanyautóval frissülnek az elkövetkező években.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 08. hétfő, 18:19

A Mercedes-Benz is elektromos almárkát készül bevezetni

Nyomtatás

A legfrissebb autóipari pletykák értelmében a BMW-hez hasonlóan a bajorok legnagyobb konkurense, a Mercedes-Benz is elektromos almárkát tervez bevezetni jövőbeli elektromos modelljeihez – az információ meglehetősen neves forrásból, egyenesen a Bloombergtől származik.

A haszonjárműveknél élesedhet ki az elektromos autóforradalom

Nyomtatás

Ha elektromos haszonjárművekről, kisbuszokról és kisteherautókról van szó, a Nissan e-NV200 mellett jelenleg nem igazán jut semmi az eszünkbe. Viszont minden jel arra mutat, hogy ez a jövőben változni fog: a Tesla kisbusz/pickup duójának bejelentése mellett most a Mercedes-Benz ígért elektromos egyterűt.

V8 helyett elektronok - egy Corvette lett a leggyorsabb elektromos autó

Nyomtatás

Rekordok jönnek-mennek: ha minden csúcsdöntést megírnánk az autózás világában valószínűleg napi több alkalommal is be kellene számolnunk valamiről. Vannak azonban kiemelt témák, melyeket valóban érdemes figyelemmel követni. Ilyen például az elektromos technológia, aminek fejlődése az elmúlt években igencsak felgyorsult. Ezúttal egy sebességrekordról adhatunk számot, mely a közúton is legálisan használható villanyos négykerekűek mezőnyében született.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 02. kedd, 08:50

10. oldal / 50