Elektromos autózás

Színtiszta elektromosság – megvásárolható a Tesla Model S

Nyomtatás

Már évekkel ezelőtt kialakult a közvéleményben is a tudat, hogy bizony valamikor a belsőégésű motorok kora lejár, a slusszkulcs elfordítására már nem hördül fel a sok henger az indítómotor rövid nyöszörgése után, hanem színtiszta elektromossággal autózunk. Noha ez a pont még nem jött el, minden egyes elektromos modell egy újabb lépcsőfokot jelent a jövő autózása felé.

Módosítás dátuma: 2012. július 20. péntek, 11:28

A hibridnél is előbb jön az elektromos Mercedes B-osztály

Nyomtatás

Mára már a prémium gyártók sem maradnak ki a sorból, szinte mindenki rendelkezik hibrid modellekkel, ráadásul ennek kapcsán az a tendencia figyelhető meg, hogy míg eleinte a nagyobb szedánok, zászlóshajók kapnak kiegészítő elektromos rendszert, az alacsonyabb kategóriákba a Mercedes-Benznél is csak mostanság kezd szivárogni a technika.

Módosítás dátuma: 2012. július 09. hétfő, 14:22

Már tesztköreit futja a hibrid Lotus Evora 414E

Nyomtatás

Ahogy telik-múlik az idő, egyre több sportautót gyártó vállalat áll be a sorba: hibridet vagy elektromos típusokat készítenek. Így tesz ezúttal a könnyű konstrukcióiról ismert Lotus is, amely az Evora lemezei alá varázsolt benzin-elektromos hajtásláncot. A tavaly bemutatott koncepció komolyságát jelzi, hogy a tesztelés már megkezdődött.

Módosítás dátuma: 2012. július 05. csütörtök, 08:47

Az elektromos autók 3 százalékos térnyerésére alapoz a Renault és a Continental

Nyomtatás

Az üzemanyagárak emelkedése miatt évről évre egyre több autós figyelme fordul az elektromos közlekedés felé. Nagy-Britanniában például az üzemanyagárak drágulásával párhuzamosan közel nyolcszorosára emelkedtek a tisztán elektromos autók eladásai, hiszen tavaly összesen 1082 ilyen gépkocsit értékesítettek.

Módosítás dátuma: 2012. május 29. kedd, 17:27

Kis villanyos a nagy benzinesek ellen: versenyre megy a Mitsubishi i-MiEV

Nyomtatás

Ha Pikes Peak, akkor erős autók, szikrázó napsütés, dübörgő lóerők és irgalmatlan mennyiségű por egyfajta finom, kívánatos keveréke villan be. Idén viszont a mennydörgő versenyautók között lesz egy csendes gyilkos is, méghozzá a rekorder Mitsubishi i-MiEV-ből faragott elektromos élsportoló személyében.

Módosítás dátuma: 2012. május 22. kedd, 14:39

Hivatalosan is bemutatkozott az elektromos SUV, a Toyota RAV4 EV

Nyomtatás

A Toyota hivatalosan is leleplezte a RAV4 hobbiterepjáró elektromos hajtáslánccal szerelt változatát, ami elsősorban az Egyesült Államokban készül hódításra. Sajnos a villanyos SUV az egyes régiókban természetesnek tűnő kormányzati támogatások előtt kétszer annyiba kerül, mint fosszilis energiahordozókkal hajtott felmenői, így egyelőre a hosszú megtérülési idő miatt az öreg kontinensen csak igen kompromisszumosan élhetnénk a környezettudatosság luxusával.

Módosítás dátuma: 2012. május 08. kedd, 10:16

Spanyolviasz Horvátországból - mindent visz a Rimac Concept One

Nyomtatás

A horvát Rimac az autóipar egy vadonatúj szereplője, ami a tavalyi Frankfurti Autószalonon az elektromos autók szekciójának egy eldugott sarkában mutatkozott be. Az eseményen magunk is jelen voltunk, de a látványos, ám látványosan gyermekcipőben is járó koncepció alig ragadta meg a figyelmünket, s minderre csak rákontráztak azok a számadatok, amik legfeljebb promóciós nagyotmondásnak voltak tekinthetőek.

Módosítás dátuma: 2012. május 02. szerda, 13:58

Kínai alapokból építi hibrid autóit a Toyota

Nyomtatás

A Toyota igazi keményvonalas japán márka, azonban az ésszerűség érdekében sokszor érdemes kompromisszumokat kötni. Kínában népszerűek a hibrid modellek, a Toyota presztízse pedig egyértelmű, ám a hatékony gyártás megköveteli, hogy a kínai piacra szánt modelleket a helyi elemekből építse fel a japán óriás.

Módosítás dátuma: 2012. április 25. szerda, 16:52

Hibrid rendszer kúszik a nagyobb Audikba is – az A6 L e-tron Kínában

Nyomtatás

Az Audi a Pekingi Autószalonon megmutatta, hogy nem csupán a BMW és a Mercedes-Benz rendelkezik hibrid törekvéssel és megoldással a felsőbb kategóriákban. Az ingolstadtiak a kínai piacra gyártott, hosszú tengelytávú A6 L-be építették hibrid hajtásláncukat, amely akár 80 km-t is megtehet csupán az elektronokból táplálkozva.

Módosítás dátuma: 2012. április 24. kedd, 10:33

A Getrag nagy dobása - Ford Fiesta 1,6 literes fogyasztással

Nyomtatás

A gyártók mellett a beszállítók is nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos technológiák térnyerésére, így például a sebességváltók specialistájaként közismert Getrag egy Ford Fiesta adottságait kihasználva mutatja be elektromotorral is felvértezett koncepcióját.

Módosítás dátuma: 2012. április 06. péntek, 12:06

Az Infiniti is az elektronok rabja lett - családi modell jön két éven belül

Nyomtatás

Igaz, a hibrid technológia már nem áll távol a prémium kategóriában helyt álló Infinititől, az M35h csupán a kezdetet jelentette, megalapozta a gyártó tapasztalatait a benzin-elektromos hajtásban. Ezt kamatoztatva a tisztán elektromos LE koncepció jött a világra, amely a New Yorki Autószalonon mutatta meg magát a közönségnek.

Módosítás dátuma: 2012. április 05. csütörtök, 13:56

46. oldal / 58