Elektromos autózás

Elektromos Lamborghini Porsche segédlettel? - megtörténhet

Nyomtatás

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az autózás jövője mindenképpen az elektromotorokban rejlik, ezt pedig lassan már a kizárólag sportautókkal foglalkozó márkák sem hagyhatják figyelmen kívül. Így eshet meg, hogy egyes pletykák szerint a Lamborghini egy minden eddigi négykerekűjénél gyorsabb, de kizárólag villanymotorral szerelt szuperautóval készül a jövőre. Ami azonban talán még ennél is érdekesebb, hogy a Porschétől kölcsönözhetik a technikát.

Módosítás dátuma: 2016. szeptember 20. kedd, 17:47

A következő Outlander? – itt a Mitsubishi Ground Tourer tanulmány

Nyomtatás

Konnektoros hibrid tanulmánnyal készül a Mitsubishi a Párizsi Autószalonra. A Ground Tourer PHEV viszont nagy jelentőséggel bírhat, ugyanis minden valószínűség szerint az Outlander következő generációját vetíti előre.

Izgalmas elektromos tanulmánnyal készül Párizsra a Volkswagen

Nyomtatás

A belsőégésű motorok mellett egyre nagyobb teret kívánnak maguknak az alternatív, legfőképp az elektromos hajtásláncok. A Volkswagen – más gyártókhoz hasonlóan – kezd menekülni a túlértékelt dízelek korszakából és kicsit előrerohanva már erőteljesebb elektromos offenzívát terveznek a németek. Ennek az egyik pontja lesz a Párizsi Autószalon, ahol villanyautók sokaságával ismerteti programját a VW.

Módosítás dátuma: 2016. szeptember 14. szerda, 11:03

Jó eséllyel 500 km felett lesz az elektromos Opel Ampera-e hatótávja

Nyomtatás

A mai napon közzétették az elektromos Chevrolet Bolt hivatalos amerikai hatótávját, amely 383 kilométert tesz ki. Ő annyira nem, viszont a típus testvérmodellje, a Párizsi Autószalonon bemutatkozó Opel Ampera-e nagyon is érint minket, amely az európai normák szerint alaposan felpörgetheti az eseményeket az elektromos autók szegmensében.

Módosítás dátuma: 2016. szeptember 13. kedd, 08:58

Vadonatúj hajtáslánccal érkezett meg a konnektoros Porsche Panamera

Nyomtatás

Bemutatkozott az új Porsche Panamera negyedik modellváltozata, amely egyben a második legerősebb is. A 4 E-Hybrid különlegessége az 50 kilométeres elektromos hatótávval rendelkező konnektoros hibrid hajtáslánc, de a sportosságról sem feledkezik meg.

Túltolt sci-fi? – radikális áruszállítóval jelentkezik a Mercedes-Benz

Nyomtatás

A kiszárúszállítás jövőjét vetítik előre a Mercedes-Benz tervezői, miután feltételezhetően kövér adag sci-fit fogyasztottak. A teljesen utópiába illő Vision Van koncepció elektromos hajtáslánccal és drónokkal is rendelkezik. A végletekig letisztult modellt pedig mindezek dacára öt éven belül megvalósítja a csillagos márka.

400 km hatótávú elektromos crossovert ígér a Mitsubishi

Nyomtatás

A Mitsubishi elektromos újdonsággal kíván még előrébb lépni innováció terén, legalábbis a gyártó olyan, tisztán villamos hajtású modellt ígér, amely hatótávolságával már barátságos ajánlatnak tűnik. A zéró emissziójú japán crossover négy éven belül érkezik.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 24. szerda, 14:20

A világ leggyorsabb autóira tör a Tesla Model S P100D

Nyomtatás

Még magasabbra tör a Tesla: legújabb elektromos csúcsmodelljük minden eddiginél praktikusabb, miközben szükség esetén csupán 2,6 másodperc alatt letudja a 0-100-as sprintet. Ráadásul helyi károsanyag-kibocsátás nélkül izzasztja meg korunk leggyorsabb hiperautóit.

A Tesla Model S legújabb csúcsváltozata 100 kWh-s akkumulátor-csomagot kap. A hazánkban kapható legnagyobb akkus elektromos autóénál (Nissan Leaf) 3,3-szor nagyobb pakk a legjobbat hozza ki a P100D névre hallgató modellből. Az ún. Ludicrous üzemmóddal a négyajtós szedán 2,6 másodperc alatt gyorsulhat álló helyzetből 100 km/h-ra.

Amellett, hogy a két elektromotor által hajtott, összkerékhajtású típus a világ leggyorsabb négyajtósa (legalábbis 0-100 tekintetében), a nagy akkumulátorral a praktikuma is kétségtelen: egy feltöltéssel lazán kiráz magából 500 km-es hatótávot, sőt, az európai mérési ciklus szerint 613 kilométert képes megtenni – persze ehhez órákig kell tölteni.

A P100D egyébként külsőre ugyanúgy néz ki, mint az eddigi Model S kiadások. A crossover Model X-hez is elérhető az akkucsomag, és esetében 3 másodperces gyorsulási értékre és 542 km-es hatótávra számíthatunk.

Már csak egy gond van: a tengerentúlon hivatalosan már rendelhető, szeptembertől pedig gyártott modellek nálunk továbbra sem elérhetőek. Tőlünk nyugatabbra azonban dübörögnek a kereskedések, így a hazai körülményekre is tökéletesen felkészített példányt vehetünk a világ leggyorsabb szedánjából. A csúcsfelszereltségű modellek esetében kb. 40 millió forintos alapárral számolhatunk, a jelenlegi P90D Ludicrous megrendelői pedig mintegy 3 millió forintért kaphatják meg a nagyobb akkucsomagot. Ha pedig már garázsunkban ül a P90D, akkor nagyjából hatmilliós árral számolhatunk az átalakításért.

A piac legnagyobb akkucsomagjával érkezik az elektromos Ford Focus

Nyomtatás

Az év vége felé mutatkozik be az elektromos Ford Focus új változata, amely elődjénél 46 százalékkal nagyobb akkumulátor-csomagot kap. A 33,5 kWh-s pakk rákínál a még a nagyobbik Leaf-re is, így hozzá hasonlóan 250 km-es hatótávra számíthatunk egy feltöltéssel.

Model E néven jönnek a Ford hibrid és elektromos újdonságai

Nyomtatás

A Ford már eddig is folyamatosan közelített az elektromos autózás felé, hiszen a Mondeóból például hazánkban is elérhető konnektoros hibrid verzió. Most azonban nagyobb lendületet vennének, és a Model E névre hallgató modellcsaláddal komoly támadásra készülnek az elektromotorral szerelt négykerekűek piacán – igaz, erre 2019-ig még várnunk kell.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 17. szerda, 12:43

A jövő jövőautói - már készül a BMW i3 és i8 utódja

Nyomtatás

A BMW i3 és i8 már jó ideje köztünk vannak, de mind a mai napig hihetetlen, hogy a bajorok bevállalták a sorozatgyártásukat. Sőt, mi több: a két elektromotorokkal operáló modell kifejezetten nagy népszerűségnek örvend, és bár egyelőre még a félidei frissítés is arrébb van, a hírek szerint a gyáriak már a következő generációk alapjait fektetik le, és ha hihetünk a híreknek, azok még a mostaniaknál is izgalmasabbak lehetnek.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 15. hétfő, 13:02

8. oldal / 48