Egy évvel a gyártás kezdése előtt már egy éves várólista van a Tesla Model 3-ra

Nyomtatás

Bár még éppen egy év van hátra minden idők legkedvezőbb Teslájának gyártásáig, a Model 3 mellett már több százezren tették le a voksukat - csak Amerikában. Az európai forgalmazás garantáltan késik, hiszen már így is egy éves várólista van a típusra: aki most rendel, az is leghamarabb két év múlva Karácsonyra kaphatja meg modelljét.

A típus várólistája csak az amerikai kontinensen félmilliósra bővült, ezzel pedig már anyagi siker is várhat a gyártóra, feltéve, ha jól lőtték be az odaát 10 millió forint körüli alapárat. Lássuk, mire fel ez a siker!

Hosszú várakozást követően bemutatkozott a Tesla „elérhető” elektromos autója, a Model 3. A kaliforniai tervezésű elektromos autó a Model S és a Model X mellé középkategóriás szedánként száll be, konkurensei között pedig például a Mercedes C-osztályt vagy a 3-as BMW-t említhetjük – igaz, a hajtásláncbeli eltérések következtében nem biztos, hogy van értelme az összehasonlításnak.

Formailag egyébként a két nagytestvértől örökölte vonásait a Model 3, így kívül és belül egyaránt a már ismerős, igazán letisztult formaterv uralkodik. Egyelőre még számos részletet titkoltak a Tesla nagy bemutató eseményén, de azért van fényképünk a belső térről is, ahol feltehetően a valaha készült legnagyobb központi rendszert láthatjuk. Ennek az előnye kétségtelen, még ha úgy is néz ki, mintha egy 4K-s modern monitort applikáltak volna utólagosan a műszerfalra. Állítólag 15 colos, és biztosan szuper, de azért mi hiányoljuk a 'hagyományos' sofőr előtti műszercsoportot, vagy legalább a vetített kijelző (Head-up display) meglétét.

A formatervezés terén beleköthetünk talán az autóba, viszont biztonsági felszereltségben biztosan nem fogunk. A tökéletes családi autó szerepében tetszelgő Model 3 ugyanis a gyártó elmondása szerint ötcsillagos töréstesztet produkál, miközben minden változatban széria lesz a gyártó Autopilot névre hallgató vezetői segédrendszer csomagja, legalábbis a rendszer technikai (hardware) alapja. Ez az összehálózottság és a fejlett érzékelő-technológia révén jelenleg az önvezetéshez legközelebb álló képességeket tudja, igaz, ezek teljes kihasználására Európában egyelőre nincs lehetőség.

A gyáriak egyébként bőséges helykínálatot ígérnek, amely többek között a teljesen padlóba épített akkumulátorok eredménye is. Emellett pedig elöl nem ül nagyméretű benzinmotor, így a műszerfalat előrébb tolhatták a tervezők, vele együtt pedig az első üléseket is, több teret hagyva a hátul ülőknek. Elon Musk szerint akár 5 felnőtt is kényelmes helyet talál a típusban, miközben csomagjaikat is megkötés nélkül vihetik magukkal. Ha pedig szükséges, az ülések ledöntésével még egy 2,1 méteres szörfdeszkát is bepréselhetünk az elektromos modellbe.

Teljesítményből sem lesz hiány: a részletek még váratnak magukra, de azt már tudjuk, hogy a Model 3 'leglassabb' verziója is 6 másodperc körüli 0-100-as sprintre lesz képes, és jóval gyorsabb kiadások is érkeznek majd - akárcsak összkerékhajtású, két motoros verzió. Az európai méréseknél sokkal szigorúbb amerikai EPA ciklus szerint állítólag 345 kilométeres hatótávra képes az alapmodell, amely nagyjából megfelel az átlagos hétköznapi használati távnak egy feltöltéssel. A legjobb pedig mindebben, hogy a tengerentúlon a kedvezmények nélkül mindössze kb. 9,8 millió forintos (35.000 dolláros) indulóára lesz a típusnak, vagyis a Model 3 úgy a legnagyobb hatótávú „elérhető” elektromos modell, hogy lényegében nem is költségesebb bármelyik alacsonyabbra pozícionált típusnál.

llúzióink azért ne legyenek: mire ideér, a nagyobb áfa mellett 10 százalék vám is terheli majd az autót, a drága szállításról nem beszélve, így nálunk forintban kifejezve tízmilliónál biztosan jóval többet kérnek majd a beszálló verzióért, de a jelenleg másfél millió forintos állami támogatás visszakalapálhatná az árakat. Reméljük, hogy ha más nem, ez becsalogatja a forgalmazást az országba. Itthon ugyanis még nincs forgalmazó, vagyis nyugatabbról, például Ausztriából kell importálnunk Teslát – ez pedig sokaknak elveszi a kedvét a vásárlás megfontolásától is. Ami viszont késik, nem múlik: szerintünk rövidesen hazánkban is meg fog jelenni egy képviselet, főleg, hogy a Tesla a közelben egy európai gyár felállítását tervezi. A Model 3 természetesen szériában képes lesz a Tesla Supercharger névre hallgató gyorstöltőivel együttműködni, melyek száma rohamosan gyarapodik. 2017 végéig a jelenlegi, mintegy 3600-as számot duplázni szeretné a Tesla.

A vadonatúj óriásgyár viszont még mindig csak készül a termelésre, és a Tesla sem siet: a tervek szerint leghamarabb jövőre kapják meg az első típusok kulcsait az ügyfelek, de a márka hajlamos a késésre. Mindenesetre erős vonzerőt jelent a siettségre, hogy a rendelések összértéke elérte a 14 milliárd dollárt, amely tőkével a fennállása óta veszteséges gyártó bőven tudna mit kezdeni.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark