Videón látható az elektromos Audi e-tron virtuális tükreinek működése

Nyomtatás

A rövidesen bemutatkozó Audi E-Tron crossover nem pusztán a négykarikás márka első teljesen elektromos szériagyártású modellje lesz, hanem autótörténelmi jelentőséggel is bír, hiszen az első olyan négykerekűről beszélhetünk, ami szériában virtuális tükröket kap, ami annyit tesz, hogy kamerák helyettesítik a megszokott külső visszapillantó tükröket.

A lentebbi rövidke videó által a gyártó betekintést enged a friss fejlesztés működésébe, ami biztosan megszokást igényel majd a hagyományos tükrökhöz szokott sofőröknek, de kétségtelenül nagyon különleges. Az új virtuális tükrök persze önmagukban nem elegendőek a sikerhez, ám az E-Tron számos érdekességgel és különlegességgel kecsegtet majd: például a világ egyik legjobb légellenállási együtthatójával rendelkező SUV-ja lesz, hiszen mindössze 0,28 a Cw értéke. Ehhez persze kellett némi turpisság a mérnökök részéről.

A szakemberek többó, mint 1000 órát töltöttek a szélcsatornában, hogy sikerüljön ezt az értéket elérniük, aminek egyik titka az említett kamerás külső visszapillantók megjelenése. A különleges egységek képe belül, a műszerfal és az ajtóbetét között fog megjelenni; az ajtók belső felén egy-egy hétcolos kijelzőt találunk, amelyek a puszta megjelenítésen túl a nagyítást is lehetővé teszik, ráadásul a három beprogramozott állás között (parkoláshoz, városi utazáshoz és autópályás közlekedéshez) is azonnal váltanak a navigációs rendszer adatai alapján. Emellett teljesen száműzik a holtteret, a holttérfigyelővel együttműködve pedig még hangsúlyosabban hívhatják fel a vezető figyelmét a problémás közlekedési helyzetekre.

Mielőtt azonban még nagyon megörülnénk, a kamerás rendszer csak felárért lesz elérhető, ráadásul csak azokon a piacokon, ahol ez jogilag lehetséges, ami egyelőre alig néhány piacot jelent. Ugyanakkor nem lepődnénk meg, ha az Audi lobbijának hatására elég hamar lehetővé tennék ezt több országban is a jogalkotók – hosszabb távon ráadásul a többi gyártó számára is hasznos lehet ez. Persze nem csak a homlokfelületet és nem mellesleg a menetszelet is csökkentő kamerák azok, amik sokat segítenek a kiváló aerodinamikai együttható elérésében.

Az autó alja gyakorlatilag teljesen le van fedve a megfelelő levegőáramlás érdekében, és állítható futómű is elérhető lesz, ami nagyobb sebességnél – 120 km/h felett – akár 2,6 centivel is lejjebb tudja ereszteni a nagy testet. A hűtőrács lamellái is csak akkor nyílnak ki, ha azt az erőforrás igényli, és a 19 colos keréktárcsákat is úgy tervezték, hogy ne rontsanak a légellenálláson.

A 255/55 méretű gumiabroncsok ultrakicsi gördülési ellenállással rendelkeznek – habár ez utóbbi a sportosság rovására is mehet –, és még arra is figyeltek, hogy a gumik oldalsó felirata ne kifelé, hanem befelé domborodjon, hogy ennyivel is segítség a megfelelő aerodinamikai tulajdonságokat.

Többek között ezeknek, és persze a hatalmas, 95 kWh-s akkumulátornak köszönhető, hogy a realitást jobban fedő WLTP normák szerint is legalább 400 kilométer megtételére lesz képes egy feltöltéssel az autó, aminek meghajtásáról 3 villanymotor fog gondoskodni (egy az első, kettő pedig a hátsó tengelynél), állítólag 430 lóerő körüli összteljesítménnyel. Az e-tron egyébként augusztus 30-án mutatkozik be a nagyközönségnek.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.