Határokat súrolva - a Williamsé a leggyorsabb kerékcsere

Nyomtatás

Amióta a Forma-1-ben a kiállások során nem tankolnak a csapatok, sorra dőlnek meg a leggyorsabb kerékcserét jelentő rekordok. A múlt hétvégén a Williams istállójának sikerült a fizika határait súrolva csúcsot döntenie, méghozzá Felipe Massa kiállásánál – a szerelők munkáját még a visszajátszások során sem könnyű nyomon követni.

Az eddigi összetett rekordot a Red Bull tartotta egy 2013-as eredménnyel, és a múlt heti versenyen, Bakuban a Williams tulajdonképpen csak ismét beállította ezt az eredményt – legalábbis eddig ezt gondoltuk. Az istálló azonban most nyilvánosságra hozta, hogy az autó eltárolt adatai alapján a viadalon mért időnél a valóságban még egy hajszállal gyorsabban sikerült teljesíteni a kerékcserét. Ez pedig az eddigi 1,92 szekundumos idő helyett 1,89 másodperces értéket jelent.

A csapatok persze mindig jobbra törekszenek, így ahogyan Massa is elmondta, bár örültek a rekordnak, folytatják tovább a munkát, hogy további század-, vagy akár tizedmásodperceket sikerüljön lefaragniuk – a Forma-1-ben ugyanis még ennyi időn is sok múlhat. A pilóta azt is elárulta, hogy milyen apróságok számítanak az ilyen esetekben.

„Tavaly nem tartoztunk a leggyorsabb csapatok közé, aminek az egyik oka az volt, hogy a kerékagyak túlmelegedtek a verseny közben, ami lelassította a kerékcserét. A téli hónapokban rengeteget fektettünk abba, hogy ezen változtassunk, beleértve az autót és a szerelők felkészítését is. A befektetés pedig elképesztő eredménnyel térült meg, de továbbra is hisszük, hogy ennél is gyorsabbak lehetünk, és dolgozunk is rajta” – fogalmazott Felipe Massa. Az elképesztő teljesítményről mindenképpen érdemes a cikkünkben található videót is megnézni.
Share/Save/Bookmark