Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Lotus kiszáll a Forma-1-ből, azonban mielőtt nagyon elkeserednénk, egy régi ismerőst köszönthetünk majd helyette újra a pályán, méghozzá a Renault képében. A francia gyártó persze beszállítóként eddig is jelen volt a sportágban, azonban nemrég úgy döntöttek, az eladósorba került Lotus felvásárlásával ismét gyári csapattal állnak rajthoz – ráadásul mindössze 1 fontért (428 Ft) jutottak hozzá a csőd szélére került istállóhoz.

Mindez persze jól hangzik, de természetesen hatalmas összegeket ölnek majd bele a franciák a fillérekért megszerzett csapatba. Az eddigi tulajdonos Genii 10 %-ot azért megőrzött a részvényekből, viszont hajlandó volt elengedni közel 42 milliárd forintos követelését, melyet a vállalat tulajdonosai adtak kölcsön a csapatnak. A többi hitelt persze törleszteniük kell majd a franciáknak. Az adásvétel egyébként több lépcsőben zajlott le, ugyanis a Genii-nek még fel kellett vásárolnia a kisebb részvényesek részét is, hogy 100%-ban tulajdonolja az istállót – ezután tudták csak továbbadni az előbb említett 90%-nyi részvényt a Grigny-nek, mely a Renault egyik leányvállalata.

Alonsóval és Fisichellával kétszer is világbajnok lett a Renault

Az 1977 óta létező Grigny egyébként 1979 és 2000 között Benetton néven működött, ami bizony nem ismeretlen a Forma-1-ben. Nem meglepő módon ez a cég kezelte a Renault tulajdonában lévő, de Benetton néven futó istállót, amíg azt el nem adták a franciák a Genii-nek – ahonnan most visszavásárolták. Később a Grigny a Renault által készített KERS rendszerek lízingelésével foglalkozott, de az elmúlt 1-2 évben már alig-alig látták hasznát a vállalatnak, lévén az alig termelt profitot a gyártónak.

Most azonban ismét lesz dolga a vállalatnak, ugyanis a franciák rábízzák a jövőre már Renault név alatt futó Forma-1-es istállót. Az adásvétel ugyan már befejeződött, azonban a csapat jövőjéről csak a januárban esedékes sajtókonferencián tudhatunk majd meg többet. Egy azonban biztos: a gyáriak szeretnének impozáns eredményeket elérni a motorsport királykategóriájában, ahogyan tették azt korábban is.

Kommentek