Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Minden ilyen súlyú bejelentés mögött számos megválaszolatlan kérdés marad. Nico Rosberg megfutamodott? Ezzel beismerte, hogy a világbajnoki címe csak a szerencsén múlt? Hamilton és a Mercedes miatt hagyta ott az F1-et?

Minden feltett kérdésbe be lehet látni pro és kontra válaszokat. Sikerre vitt évad után nem az a magától értetődő döntés, hogy egy pilóta abbahagyja. 31 évesen még közel sem volt abban a korban, hogy kiöregedjen. Ha bízott volna magában, akkor minimum még egy évet marad, és megpróbálja megvédeni címét, ezzel túlszárnyalva édesapja 1982-es eredményét és kifogva a szelet a kétkedők vitorlájából. Letakarítja a bélyegről a ragasztót, amivel most a rosszmájúak illetik - a szerencsésen vb-t nyert család. Hiszen Keke Rosberg úgy lett bajnok, hogy mindössze egy futamot nyert az ominózus idényben, míg a több gonddal küzdő riválisainak, Pironinak, Watsonnak, Prostnak, Laudának, vagy Arnoux-nak kettőt sikerült. Keke fia szintén kevesebbszer győzött idén, mint a nála többször jól teljesítő Hamilton.

Keke Rosberg bélyege: a szerencsével lett bajnok

Persze a kép nem ennyire tiszta, hiszen bár a Mercedes jókora technikai erőfölényben volt idén, a 2017-es, jócskán átformálódó idény lehet, hogy jóval küzdelmesebb lesz az ezüstnyilak számára. Másik olvasatban egy szorosabb mezőnyben lett volna igazán nagy tett ismételni.

Ám nagy tettekben Nico Rosbergnek jutott bőven. Sokan nem tudják, vagy már az apja később alapított csapatának sikereivel együtt rég elfelejtették, hogy a német vagy finn Nico a Williamshez a Formula BMW ADAC és a GP2 bajnokaként érkezett. És furcsa módon az az Ecclestone ajánlotta a csapathoz, aki most Hamilton mellett tette le a voksát.

Finn vagy német?

A mai ’multikulti’ világban a nemzetiség már sajnos nem jelent semmit, a pénz viszont annál többet. Nico Rosberg Németországban született, apja révén volt finn licence és útlevele, hiszen kettős állampolgár, de finnül nem beszél. Finnről német színekre csak később váltott, leginkább anyagi okokból, mert a nagyobb ország előnyösebb szponzorációs lehetőségekkel kecsegtetetett.

Az F1-ben szintén megsüvegelendő mutatókkal rendelkezik Rosberg. A Schumacher mellett töltött időkben például sokkal eredményesebb volt nála az időmérőkön. A száguldó cirkuszban töltött 206 futamon 23-szor sikerült győznie és 57-szer állhatott fel a dobogóra. Azzal pedig történelmet írt, hogy az apa-fia bajnok párosok közül egyedül az ő győzelmét láthatta édesapja. Graham Hill már nem élhette meg, ahogy fia, Damon Hill az 1996-os év végén megszerzi címét.

Nem maradt tovább cirkuszi kellék

Tehát közel sem arról van itt szó, hogy Nico Rosberg nem volt elég tehetséges ahhoz, hogy bajnok legyen. Tudott ő gyors lenni, az más kérdés, hogy személyiségében nem hozta a ma megszokott ideált. Ahhoz nem volt elég erőszakos, beképzelt, igazi celeb személyiség. És akkor járunk legközelebb a valódi indokokhoz, ha ebben keressük a megoldás. A mai sportolókat jellemző mindent elsöprő, sokszor doppinggal, megkérdőjelezhető etikával, vagy akár illegális pénzügyi manőverekkel párosuló sikerorientáltság sokakat válaszút elé állít. Főleg ilyen helyzetekben, amikor már nem tud magának és a családjának sem azzal az érvvel takarózni, hogy még ott van az eddig el nem ért cél. Rosberg révbe ért, és döntött. Nem lesz többé a száguldó cirkuszban kellék, idomított robot, aki küzd a csapattal, a csapattárssal, a többi ellenféllel, és az F1-et jellemző mókuskerékkel. Hogy ez megfutamodás lenne? Nézőpont kérdése.

Kommentek