Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Irányítani egy Forma-1-es autót igaz álom a vezetés szerelmesei számára, de birtokolni egy példányt talán még nagyobb szó. Azonban nem túl sűrűn kerülnek eladósorba ilyen versenyautók, így aki csillapíthatatlan vágyat érez, az jobb, ha megpróbálja kihasználni a most adódó lehetőséget, ugyanis eladóvá vált egy 1991-es Benetton, melynek volánjánál több híres pilóta is megfordult.

Híres pilóták ültek itt egykoron - galériaA 26 éve bemutatott, B-191 kódnévre hallgató versenygép a szezon harmadik versenyén, a San Marinói Nagydíjon mutatkozott be Robert Moreno kezei alatt, ám még ugyanebben a szezonban átkerült a háromszoros világbajnok Nelson Piquet irányítása alá, aki megnyerte vele a Kanadai Nagydíjat. Később még az akkori kezdőnek, Michael Schumachernek is lehetősége volt kipróbálni a szóban forgó példányt.

Ha mindez még nem lenne elég, az 1992-es szezon első három versenyére átalakították az autót a legfrissebb szabályok szerint, így már B191B néven, Martin Brundle vezetésével még abban az évben is ott volt a mezőnyben. Az 1992-es szezon után múzeumi darab lett belőle, tavaly pedig teljesen felújították. Egy Forma-1-es autókra specializálódott csapat vette kezelésbe, és az alváztól kezdve a futóműven és a motoron át egészen a váltóig mindent tökéletes állapotúvá varázsoltak, így az autó most is képes a száguldásra, akárcsak újkorában – persze az FIA legfrissebb biztonsági követelményeinek azért nem tud megfelelni.

A motortérben egyébként egy Ford Cosworth V8-as ketyeg, mely 3,5 literes hengerűrtartalomból képes 650 lóerőt előállítani, méghozzá 13 ezres fordulatszámon. A Benetton mindössze 505 kilogrammot nyom, köszönhetően a karbon alapoknak, így nem nehéz elképzelni, hogy mire lehet képes. A licitre május 21-én, a belgiumi Spa Francochamps versenypályán rendezett Bonhams Spa Classic eseményen kerül sor, és a szakemberek szerint nagyjából 230 és 295 millió forint közötti áron kel majd el a ritkaság.

Kommentek