Akkumulátorgyárat létesít hazánkban a Samsung

Nyomtatás

Az elektromos autózás egyre komolyabb teret hódít magának világszerte, így Európában is. Nem véletlen tehát, hogy az olyan elektronikai óriások, mint a Samsung, komolyan rá szeretnének feküdni a villanyos négykerekűekben használatos akkumulátorok gyártására. A dél-koreai vállalat pedig egy hatalmas befektetéssel karöltve hazánkban létesítene üzemet ebből a célból.

A cégóriás a már eddig is meglévő, ám 2014 óta nem működő gödi képcsőgyárból szeretné kialakítani az akkumulátorok előállításához szükséges üzemet. A Budapesthez igencsak közel fekvő területen a hírek szerint közel 100 milliárdos beruházást hajtanak majd végre a koreaiak, hogy ezek után évente 50 ezer tisztán elektromos autó legyártásához szükséges akkumulátort tudjanak előállítani. A vállalat már jelenleg is szállít európai partnereknek, hiszen a BMW i3 is a koreai cég alkatrészeit használja.

A Samsung kifejezetten örül a kézenfekvő lehetőségnek, hiszen nem a nulláról kell felhúzniuk egy egész gyáregységet, ráadásul rengeteg logisztikai költségtől tudja majd megszabadítani őket az újonnan épülő gyár – Magyarország ebből a szempontból kifejezetten jó helyen van a térképen. A Samsung egyébként nemrég mutatott be egy új generációs akkumulátort, ami akár 600 kilométeres hatótávot is biztosíthat az elektromos autók számára, viszonylag kis helyet elfoglalva.

Jó esély mutatkozik rá, hogy a BMW által ígért, 2021-ben érkező elektromos zászlóshajóba már ezek az új generációs egységek kerülnek be, amiket addigra már hazánkban készíthetnek. Már az i3-ban is jól látszik az igyekezet, hiszen nemrég nagyobb akkumulátorral frissítették az autót. Azonban nem ez a legjobb az egészben, hanem az, hogy úgy növekedett másfélszeresére az akkuk kapacitása (22-ről 33 kWh-ra), hogy közben egy centivel sem foglalnak több helyet.

Ha minden igaz, akkor a Samsung már meg is kezdte az új munkaerő toborzását a még el nem készült gödi gyáregységbe, ahová 600 új dolgozót vesznek majd fel. Ezzel újabb komoly autóipari szereplő döntött úgy, hogy hazánkat választja, aminek természetesen nagyon örülünk – kiváltképp annak, hogy ezúttal az elektromos autózást erősíthetjük.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark