Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az Autó Pult rendszeres olvasói előtt nem titok, hogy minden előnyük elismerése mellett mi sosem álltunk igazán a dízelmotorok terén – persze van olyan helyzet és típus, ahol bátran ajánljuk mi is. Az eladások ennek ellenére folyamatosan szárnyaltak, legalábbis egészen mostanáig, ugyanis úgy tűnik, hogy bizonyos körülmények alakulása miatt itthon alaposan csökkenni kezdett a dízelek száma az újautók között – a hibrid és elektromos autó eladások ugyanakkor növekedni kezdtek.

Ha valaki néhány évvel ezelőtt azt jósolja, hogy 2018-ra Magyarországon a részben vagy teljesen elektromos személyautók értékesítései megközelíthetik a dízel eladásokat, valószínűleg sokan megmosolyogják. A számok azonban nem hazudnak, úgy tűnik a magyarországi magánvásárlók és vállalati flottaügyfelek sokkal gyorsabban mozdultak el a zöld autók irányába, mint azt bárki – az iparági elemzőket is beleértve – várta volna, megelőzve ezzel a legtöbb európai országot. Tehát már most nagyon jól állunk, és ha jól alakulnak a dolgok, akkor az e tekintetben utolérhetetlen Skandináv országok után bizony hazánké lehet a legtisztább autópiac.

A grafikon csalóka: ha csak a személyautókat nézzük, csupán 7,6 % a dízelek aránya

A hibrid vagy teljesen elektromos autók piaca egyébként már eddig is szépen nőtt, hiszen 2014-hez képest tavaly nyolcszor annyi „zöld” négykerekűt adtak el itthon, amelyeknek egyébként 88 % normál hibrid volt. Az idei évben pedig folytatódott az eladások növekedése, ugyanakkor önmagában nem lenne elég a mostani rekord eredményhez, ehhez kellett a dízel technológia hazai mélyrepülése is: az idei év első negyedévében Magyarországon az dízel eladások 10,5%-al estek vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, így az újautó értékesítések mindössze 23,6%-át, és a személyautó eladások csupán 7,6%-át tették ki a dízelek (ennél alacsonyabb dízel arányt csak Hollandia, Norvégia és Lengyelország produkált Európában). Ehhez képest a hibrid/teljesen elektromos autók 5,1 %-ot értek el, amivel igencsak megközelítették a dízeleket.

Norvégia előnye elképesztő, de mi sem állunk rosszul

Ebben rengeteg körülménynek lehet szerepe, és bár a számokat tekintve nem lényeges, mégis érdemes lehet megjegyezni, hogy az emberek talán kevésbé a környezettudatos gondolkodás miatt, hanem inkább a különböző dízelmotorokkal kapcsolatos botrányok miatt pártoltak el a gázolajos erőforrásoktól – amiben persze a nagy médiavisszhangnak is köze van. Ettől még dicséretes, hogy sokan már inkább a benzines vagy hibrid, esetleg elektromos négykerekűeket választják. Ebben egyébként a Toyotának és a Lexusnak is nagy szerepe van, hiszen ez a két márka adja a hibrid/ elektromos autó eladások 81 %-át.

Egyébként pont Varga Zsombor, a Toyota Central Europe KFt. PR menedzsere világított rá arra, hogy ez az arány még szebben mutathatna, ha az állami beszerzéseken is szóba jönnének a hibrid négykerekűek:  „Annak érzékeltetésére, hogy milyen óriási potenciál rejlik a piac zöldülése szempontjából abban, ha az állami vállalatok, államigazgatási szervek és közszolgálatok beszerzéseiben is megjelenik a zöld autók iránti preferencia, elég ha tudjuk, hogy ha az idén január és március között közbeszerzés keretében gazdára találó 820 személyautó mindegyike akkumulátoros elektromos vagy hibrid elektromos lett volna, már most 7,7%-os részben vagy teljesen elektromos aránynál tartanánk. Ez annyit tesz, hogy ez esetben már az első negyedévben több részben vagy elektromos személyautó kelt volna el hazánkban, mint dízel.”

A Toyota és a Lexus sokat tesz azért, hogy az eladások így alakuljanak

Ez persze csupán játék a számokkal, hiszen egyes felhasználási területeken egyelőre nem igazán jöhetnek szóba a hibridek, ugyanakkor az előbb említett rengeteg autóból néhány biztosan lehetett volna hibrid, ami máris javított volna az arányon. A magánvállalatok egyébként előszeretettel vásárolnak hibrideket, de náluk is bőven van még helye javulásnak ezen a téren. A kilátások tehát kitűnők, a dízelek pedig kezdhetnek félni, ugyanis ilyen ütemű növekedés/csökkenés mellett jövőre akár már több hibrid kerülhet utakra, mint gázolajos.

Kommentek