Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Bizonyára mindenki pontosan tudja, hogy 2018 január 31-jén, vagyis szerdán éjfélkor járnak le a 2017-es éves illetve megyei úthasználati matricák, azonban ennek ellenére jobbnak láttuk felhívni Olvasóink figyelmét erre, mert sajnos évről-évre rengetegen szaladnak bele az elfelejtett új évi matricavásárlások okán komoly büntetésekbe. Különösen olyan esetekben hajlamosak belefutni az autósok a hibába, ha mondjuk egy téli nyaralásba/síelésbe épp beleesik a január 31-i fordulópont, s mondjuk ‘kifelé’ még érvényes az adott matrica, hazafelé viszont már nem, és a hazaúton, vagy még azelőtt elfelejtik megvásárolni az új magyarországi matricákat.

A díjak szerencsére nem emelkedtek, a kategóriák nem változtak, vagyis anyagilag azzal számolhatunk, amivel tavaly kellett. A részletes árak a lentebbi fotóról kategóriánként könnyen áttekinthetők. A két leggyakoribb változat a 3,5 tonna alatti megyei matrica, ami a 7 szállítható személyig vizsgáztatott autók esetében 5 ezer forint megyénként (de érdemes vigyázni, mert 8 szállítható személy esetén a duplájára ugrik az összeg, kivéve akkor, ha – legalább 3 gyermekes – nagycsaládról van szó), továbbá az éves, teljes országos úthasználati jogosultság, ami 42.980 forint minden 3,5 tonna alatti személygépjármű esetében. A büntetés, vagyis a pótdíj szintén nem változott 2018-ban, ami alkalmanként 14.875 forintos alapösszeget jelent, azonban némileg kedvezőbbek lettek késői fizetés esetén a türelmi idők. Az új, 2018-as változásokat korábbi cikkünkben, ide kattintva olvashatják el.

Fontos megjegyezni, hogy az adott matrica illetve matricák megvásárlásakor többször ellenőrizzük le, hogy helyes rendszámot adtunk-e meg illetve írtak-e fel, hiszen a helytelenül megadott rendszám is a büntetések egyik gyakori okozója. Ezzel kapcsolatban tudni érdemes, hogy némi költség árán (körülbelül 1.500 forintról van szó) a hatból egyetlen karakter utólag is megváltoztatható, de jobb elkerülni a kellemetlenséget. Illetve a szabályok értelmében az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított további két évig meg kell őrizni a vásárlás után kapott szelvényt illetve üzenetet. Az idén megvásárolt matricák különben 2019 január 31-ig érvényesek.

Amennyiben esetleg egy autót többen is használnak (nekünk például ez rendszeres problémát jelent a tesztautók kapcsán), mindenképp érdemes pontosan megbizonyosodni az adott időpontban a gépjárműre érvényben lévő e-matricákról, ugyanis a rendszer sajnos egyazon gépjárműre több, akár azonos matrica megvásárlását is engedélyezi, ami véleményünk szerint egyben igazságtalan és szomorú, hiszen ha nincs érvényes jogosultság a járműre, akkor azt azonnal tudja a rendszer és küldi is a büntetést, de ha van, akkor bizony nem szól, hogy biztosan akarunk-e vásárolni egy másodikat, harmadikat… Nem tudom, hogy jogilag minek számít pontosan egyazon szolgáltatás többszöri értékesítése, de még ha törvényes is, annyi bizonyos, hogy nem éppen etikus.

Az úthasználati jogosultágok lekérdezésével kapcsolatban különben egyre több internetes forrásról lehetett hallani az elmúlt időszakban, azonban nagyon fontos tudni, hogy egyik sem biztosít megbízható információt, hiszen kizárólag a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) adhat ki teljesen pontos és hiteles adatokat. A szóban forgó jármű rendszáma alapján ezt a NÚSZ személyes ügyfélszolgálatain, központi telefonszámán (+36-36/587-500), vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen keresztül lehet lekérdezni, a forgalmi engedély alapján. Idén január 1-től különben fontos változások léptek életbe az autópályás díjfizetésben, amiket ide kattintva érdemes végigolvasni.

Kommentek