Gazdaság

Hibridhajtást kap a Toyotától a Mazda

Nyomtatás

A mai nappal a Toyota Motor Corporation és a Mazda Motor Corporation megállapodást írt alá a Priusban használt hibrid technika átvételéről.

Módosítás dátuma: 2010. március 30. kedd, 06:47

Kínai tulajdonba került a Volvo

Nyomtatás

A Ford Motor Company véglegesítette az üzletet: eladja a Volvo Cars-t a kínai Zhejiang Geely Holding Group Company Limited-nek nem kevesebb, mint 1,8 milliárd dollárért, melynek több mint 85 százalékát kézpénzben kapja meg az amerikai vállalat.

A Ford elmondása szerint, noha a Geely lesz a Volvo 100 százalékos tulajdonosa, mivel a svéd autógyártó több modelljében is alkalmaz Ford alkatrészeket és technológiát, ezért határozatlan ideig továbbra is beszállítók maradnak. Az eladási oldalon a Ford továbbra is elkötelezett, hogy segítséget nyújtson a mérnöki tevékenységek, az információs technológia, a közös alkatrészek felhasználása és más egyéb területeken is, hogy az átmeneti elkülönülési időszakot megkönnyítse.
Ami a Volvo Forddal közösen fejlesztett intellektuális tulajdonát illeti, a svédek továbbadhatják azt harmadik feleknek, így például a Geely számára is (ilyenek például a radaros biztonsági rendszerek, a Powershift dupla kuplungos automataváltó, valamint a turbómotorok terén megszerzett know-how).
 
 
A tervek szerint a Volvo töretlenül folytatja majd üzletmenetét, miközben a Ford felszabadult erőforrásaival önmaga kiteljesítésére koncentrál. Utóbbi megnyilvánulása lesz az egységesebb nemzetközi fellépés, melyet az új Focus-szal kezdett meg a gyártó. Egyébként az eladás jól jöhet a svéd márkának, ugyanis a jelenlegi, évi 400 ezer eladott autómennyiséget komolyan növelni szeretné a Geely, olyannyira, hogy a márkanév alatt csak Kínában további 200 ezer autó összeszerelését és eladását tervezik. De nem kell megijedni a kínai gyártás hallatán: a nemzetközi forgalmazás ellátását továbbra is Svédországból végzi a márka.
 
A Volvo-ügylettel a Ford végzett az (európai) prémium termékcsoportjának leépítésével, amely egykor az Aston Martin-t, a Jaguar-t és a Land Rover-t is magában foglalta.

Legördült az új korszak első Saab-ja a gyártósorról

Nyomtatás

Március 22-én a svédországi Trollhättanban 7 hét szünet után újra elindultak a robotok és felpezsdült az élet, a gyár ugyanis kinyitotta kapuit. Még aznap le is gördült az új, „Spykeres korszak” első kész autója a gyártósorról, mely nem más, mint egy szedán Saab 9-5-ös, mely azonban nem egy

A Bentley bioetanolra vált

Nyomtatás

A legfrissebb információk szerint a Bentley igazgatója a napokban egy interjú keretén belül elmondta, hogy a patinás márka teljes Continental modellsorozatának motorjai úgynevezett flex-fuel, azaz flexibilis üzemanyag-technikával lesznek ellátva.

Módosítás dátuma: 2010. március 15. hétfő, 08:59

Mélyponton az európai autógyártás

Nyomtatás

Bár sokan érzik a pénzügyi válság hatását, valójában csak kevesek vannak tisztában azzal, hogy még mindig nagyon érzékenyen érinti az autóipart.

Elsőkerékhajtásos mini-BMW érkezik! - frissítve

Nyomtatás

Már korábban is volt arról szó, hogy a bajor autógyártó a jövőben valószínűleg egy kiskategóriás modellel bővíti palettáját, mely méretét tekintve a MINI és az 1-es sorozat között helyezkedne el. Most úgy néz ki, hogy a BMW vezetősége zöld

Módosítás dátuma: 2010. március 18. csütörtök, 10:42

Bajban van a Lamborghini?

Nyomtatás

A sportautó-gyártók számára nagyon kemény év volt 2009. Annak ellenére, hogy 2008-ban történelmének legtöbb autóját adta el, az ébredő pénzügyi válság következtében a Lamborghini eladásai 37,7 százalékkal csökkentek.

Módosítás dátuma: 2010. március 10. szerda, 09:07

Új vezér a Peugeot-nál

Nyomtatás

A Peugeot átstrukturálta menedzsmentjét, és új vezérigazgatót nevezett ki annak érdekében, hogy elérje 2015-ös céljait. A francia márka képzeletbeli trónját az 51 éves Vincent Rambaud foglalja el, aki korábban a márka latin-amerikai központjáért volt felelős.

Módosítás dátuma: 2010. március 09. kedd, 10:31

Késleltetheti új modelljei érkezését a Toyota

Nyomtatás

Annak érdekében, hogy a jövőben a gáz-, és fékpedállal kapcsolatos meghibásodásokhoz hasonló incidenseket elkerülje, a Toyota késleltetheti új modelljei piacra dobását a szigorú minőségi ellenőrzések miatt.

Szoros együttműködés a Mitsubishi és a PSA között

Nyomtatás

Egy friss, hivatalos sajtóközlemény szerint a Mitsubishi és a PSA (Peugeot – Citroën) között az elkövetkező években az eddiginél szorosabb együttműködés várható; a három márka a fejlesztések költségének csökkentése érdekében a jövőben közös alapokat használ majd az új modellek esetében, a hajtásláncok terén pedig szintén számos

Módosítás dátuma: 2010. március 07. vasárnap, 13:17

Új belépőmodellt készít a Jaguar?

Nyomtatás

Ravi Kant, a Tata alelnökének elmondása szerint a Jaguar és a Land Rover a jövőben a gyorsabb modellfejlesztésre fókuszál, amelynek eredményeként rövidesen több

Módosítás dátuma: 2010. március 05. péntek, 08:52

50. oldal / 51