Keményen bünteti Európa az Aston Martint és a Ferrarit

Nyomtatás

Az Európai Unió folyamatosan ellenőrzi az autógyártókat, és aki a kibocsátási értékek tekintetében túllépi a határt, azt nagymértékben bünteti is a hatóság. Ez leginkább a kizárólag sportautókból élő márkákat sújtja, így az Aston Martint és a Ferrarit is kőkeményen megsarcolja az EU – a két patinás márkának összesen majd 200 millió forintot kell befizetni.

A fenti bírság a tavalyi esztendő vonatkozásában került kiszabása – az egészen pontosan 185 millió forintnak megfelelő büntetést az emissziós normák megsértéséért kapta a két luxusmárka. Ahogy a célértékek meghatározását, úgy az összeg behajtását is az EEA, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség intézi. A hatóság éves jelentésében szerepel, hogy az újonnan értékesített autók átlagos kibocsátása 3,1%-os javulást követően 119,5 g/km volt 2015-ben. Ez a mérőszám dízelhajtású autó esetén 4,5, míg egy benzinesnél 5,2 literes átlagfogyasztást jelent.

„Az EU 2020-as célértékét, azaz a 95 g/km széndioxid-kibocsátási határ elérését illetően jó úton haladunk, de az eddigiekben tapasztalt javulást folyamatosan tartanunk kell” – szerepel a hatóság álláspontjában.

Sajnálatos módon a kis fogyasztású modellel nem rendelkező gyártók nagy bajba kerülnek, a sportautókat építő Aston Martin és Ferrari például a termékpalettára vonatkozó kibocsátások be nem tartásáért kényszerül borsos összeget befizetni büntetés gyanánt. Az összeg nagy részét az eladott autók darabszámának ismeretében a Ferrari köteles befizetni – az olaszok büntetése 152 millióra rúg, míg a brit márka 13,5 millió forintnak megfelelő összeget fog majd bírságra költeni.

Érdemes megjegyeznünk, hogy a legjobban a 2015-ös esztendőben a Peugeot teljesített kibocsátás szempontjából, hiszen az oroszlánosok flottaátlaga mindösszesen 104 g/km volt, miközben a Renault is remekelt a 106 g/km-nek megfelelő átlagértékével, a harmadik helyet pedig a világ legnagyobb autógyártójaként számon tartott Toyota csíphette meg 108 g/km-rel.
Hozzászólások  

 
#1 Nocturne 2016-12-21 12:30
Nekik aprópénz...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark