Prémium nagyhatalom lesz Magyarország: a BMW gyárat épít Debrecenben

Nyomtatás

A BMW Group tovább bővíti gyártóhálózatát Európában, melynek jegyében új gyárat építenek. Számunkra azonban sokkal izgalmasabb ennél, hogy az új üzem Magyarországon, Debrecen mellett kap majd helyet, ezzel pedig az Audi és a Mercedes-Benz után a német prémiumtrió harmadik tagja is hazánkba költözik. Az új beruházás értéke eléri majd az 1 milliárd eurót. Az újonnan létrejövő üzemben akár évi 150 000 db jármű gyártására lesz kapacitás és több mint 1000 új munkahelyet teremt majd.

„A BMW Group új gyáregységének létrehozása tovább segíti majd globális növekedésünket. Miután jelentős beruházásokat hoztunk létre Kínában, Mexikóban és az USA-ban, most tovább erősítjük pozíciónkat Európában, mellyel egyensúlyt teremtünk az ázsiai, amerikai és az európai kontinens gyártóbázisai között” – mondta el Harald Krüger a BMW Group Igazgatótanácsának elnöke. „Európa a BMW Group gyártó-hálózatának legnagyobb szereplője, csak 2018-ban több mint 1 milliárd eurós befektetéssel fejlesztjük németországi gyárainkat, hogy felkészítsük azokat az elektromos járművek gyártásának legmodernebb technikai követelményeire” – folytatta a vállalat első embere.

A jövőben a BMW Group minden európai üzeme képes lesz elektromos és hagyományos meghajtású modellek előállítására. Az új gyáregységünk Debrecenben már képes lesz egyazon soron mind hagyományos belső égésű motorral, mind elektromotorral ellátott járművek előállítására. Az üzem jelentős kapacitást hoz majd a globális gyártási hálózatunkba. Az új gyár a legmagasabb színvonalon működik majd a digitalizáció, a fenntarthatóság és a gyártási rugalmasság terén” – tette hozzá Oliver Zipse a BMW Group Igazgatótanácsának gyártásért felelős vezetője.

Debrecen ideális helyszín a BMW Group gyártókapacitásának bővítésére. Elsősorban kiváló infrastruktúrájának, megfelelő logisztikai kapcsolatainak, valamint a meglévő beszállítói hálózat elhelyezkedésének köszönhetően esett a választás erre a területre. A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a választás során. Az újonnan létesülő gyár dolgozói mellett számos egyéb munkahely jön majd létre a beszállítók és egyéb szolgáltatók körében, mind a gyár területén, mind pedig Debrecen város vonzáskörzetében.

A BMW Group 2004-óta van jelen Magyarországon saját képviseleti irodával. A vállalat hosszú évek óta ápol kiváló kapcsolatot azzal a magyar beszállítói körrel, akiktől tavaly 1,4 milliárd euró értékben szerzett be különböző alkatrészeket és rendelt szolgáltatásokat. Az új gyártóbázis Debrecen mellett új mércét állít a digitalizáció, a fenntarthatóság és a gyártási rugalmasság terén. Ezen kívül a legmagasabb szintű technológiát alkalmazza majd az automatizálás, a gyár dolgozóit segítő technikai, valamint a rugalmas logisztikai alkalmazások területén.

A BMW Group rugalmas gyártási elvét követve az új egység képes lesz egyazon soron előállítani hagyományos és elektromos meghajtást alkalmazó járműveket is. Mondanunk sem kell, nagy öröm ez számunkra, hiszen ahhoz képest, hogy Magyarország közel sem mondható nagynak, immár mind a három német prémiumgyártó jelen van hazánkban, és mondanunk sem kell, hogy az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz az egész világon meghatározó tényezőként vannak jelen az autóiparban. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen modellek gyártását helyezik majd hozzánk, de idővel mindenre fény derül.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark