Remek hír: kínai pénzből éled újjá a Lotus

Nyomtatás

Kínát az autóipar tekintetében az ottani gyártók új, tapasztalatlan mivolta, illetve a silány minőség miatt szokás hátra sorolni, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kínai tőke nélkül már több nagy márka is bajban volna. A keletiek ezúttal is defibrillátor szerepet töltenek be, hiszen egy márka újjáélesztése van porondon, ráadásul nem is akármilyen márkáé: a Lotus a pénzinjekciónak hála új lendületet kaphat.

Az elkövető pedig nem más, mint a Volvo 2010-es felvásárlása miatt ismerős Geely, amely fontos szerepet játszott abban, hogy svédek ma ott álljanak büszkén. A Zhejiang Geely Holding célja nem kisebb, mint visszaállítani a Lotus régi fényét – ehhez a Geely 51%-os részesedést szerzett a sportautóiról híres márkában, amit a Protontól vásároltak meg. Ezzel nem ér véget a történet, hiszen a kínaiak a Proton 49,9%-át is szeretnék magukénak tudni, amelyet egyenesen a maláj gyártó tulajdonosától, a DBR-Hicomtól kaparintanának meg. A szerződés véglegesítése júliusra várható.

A Geely, amely egyébként a Lynk & Co tulajdonosa is, új technológiai megoldásokkal és új termékekkel, a fejlesztések felgyorsításával igyekszik majd újra felszínre hozni a Lotust. Noha a márka alapvetően a könnyített, élvezetés konstrukciókra alapozott mindeddig, a fejlesztések és innovációk elmaradtak, ahogy az új modellek is. Most azonban a korábbinál jóval nagyobb büdzsé áll majd rendelkezésre, ami teljesen új típusokhoz is alapot szolgáltat.

Az így létrejött szövetség továbbá a Polestar tevékenységi körét is bővítheti, hiszen a svéd gyártó modelljeit tuningoló részleg ezután a Lotusra is hatással lesz, ami néhány igazán izgalmas újdonságban csúcsosodik ki.

Mindemellett a Proton is jól jár az üzlettel, ugyanis a malájok üzemei finoman szólva sem járnak csúcsra. A nagyobb családhoz csatlakozva esetlegesen más modellek gyártásával az éves 400.000 darabos kapacitás jobban kihasználható lesz – a változást azonban csak évek múltán érezzük meg, addig türelemmel kell várnunk az alulról való újraépítkezésre.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark