Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Mitsubishi szekere nem száguld jelenleg úgy, mint rég, azonban egy autóipari fúzió következtében ismét belendülhet a gyémántos márka. A hírek szerint a Nissan-Renault érdeklődik a Mitsubishi iránt, olyannyira, hogy az év végig létrejöhet az üzlet a felek között – áll az Automotive News riportjában.

A jövővel kapcsolatosan a lapnak Carlos Ghosn, a japán-francia egyesülés első embere beszélt, méghozzá a Párizsi Autószalon alkalmával – a szakember azt mondta, hogy grandiózus terveik vannak, amelyről hamarosan konkrétabban is fognak beszélni. „Ez nem az a fajta történet, amikor elhatározzuk, hogy együttműködünk, és csak azután kezdünk el gondolkodni pontosan az irányokról. Amikor bejelentjük, hogy együttműködünk, már pontosan tudni fogjuk, hogy mit csinálunk majd együtt. Ez egy óriási projekt, jelentős kooperáció lesz a Mitsubishi és a Nissan között is” – tette hozzá Ghosn.

Noha Európában aligha érezzük, a Mitsubishi és a Nissan már jó ideje segíti egymást, például a japán piacos kei carok, vagyis az ottani apró modellek kapcsán. Mindeközben ráadásul a Mitsubishi elnöke, Tetsuro Aikawa távozott a fogyasztási értékek körüli botrány miatt, tehát új helyzet alakult ki, amelyben a Renault–Nissan rendteremtő szerepet vállalhat magára, mind menedzseri, mind anyagi tekintetben.

 

A hírek szerint a jogi és hatósági akadályokat leküzdve a francia-japán egyesülés mintegy 2,2 milliárd dollárért cserébe váltja meg a Mitsubishi 34%-os részesedését, még idén. Ezzel az üzlettel tovább nő a 17 éve megalakult Renault-Nissan univerzum. A két gyártó majdnem két évtizede úgy alakult meg, hogy mindketten nagyon rossz helyzetben voltak, azonban azóta egészséges fejlődéssel jól helytállnak. Ne csupán fejlesztés és kutatás, hanem menedzsment és értékesítés terén is támaszkodnak egymásra, ami egyben a hatékonyság növelését is magával vonzotta, s innentől kezdve a Mitsubishi is profitálhat ebből a fajta együttműködésből.

„A Mitsubishi csatlakozik a szövetséghez. A szövetség célja pedig az, hogy az együttműködést emeljük magasabb szintre. Tudjuk, hogy sok területen kooperálhatunk a Mitsubishivel és stratégiai szempontból is sok a kapocs”. Ennek megfelelően tényleg mély együttműködésre, hajtásláncok, platformok és technológiák megosztására kell számítanunk, ugyanúgy mint a piacok stratégiai felosztására és az értékesítési rendszer optimalizálására.

Kommentek