Elon Musk nemrégiben egy tőzsdei botrányba keveredett a Tesla részvényekkel kapcsolatban, amit még a márka ‘feje’ sem úszhatott meg büntetlenül. Egyfelől 20 millió dollár büntetést kellett kifizetnie az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottságnak (SEC) – nem mellesleg a Teslának még ugyanennyi bírságot kellett fizetnie, vagyis a tejes büntetés összege 40 millió dollár, ami körülbelül 11,3 milliárd forintnak (!) felel meg –, másrészt pedig a nem éppen példamutató magatartás végett át kellett adnia valaki másnak a Tesla elnöki székét. Elon Musk helyét egy Hölgy, Robyn Denholm vette át.

A Tesla igazgatótanácsának elnöki székében történt változástól függetlenül továbbra is Elon Musk maradt a vezérigazgató, így szó sincs arról, hogy Musk nevét mostantól el kellene különíteni a Teslától. Robyn Denholm jelenleg az ausztrál Telstra távközlési vállalat pénzügyi igazgatója és már 2014-től jelentős szerepet vállalt a Tesla működésében is – amint lejár a felmondási ideje, azonnal átül teljes munkaidőben a Tesla irodájába. Musk idei tőzsdei ‘húzása’ miatt (is) a Tesla részvényárai össze-vissza ugráltak és kiszámíthatatlan volt a mozgásuk, a SEC pedig megállapította, hogy ez jelentős piaci zavarokhoz vezetett, majd hozzátette, hogy a Tesla nem tudta (vagy nem akarta) bebizonyítani a vádak hamisságát.

Jó kérdés, hogy Elon Musk tőzsdei botránya vajon miként befolyásolja a Tesla eredményeit – az új elnök mostantól Robyn Denholm

Elon Musk a botrány elején még próbálta menteni a bőrét és indokolatlannak nevezte a SEC vádjait, ám végül megállapodásra jutott a testülettel és a megállapodás értelmében a büntetéseken felül 3 évig nem foglalhatja el a társaság elnöki székét. Mindezeken felül a Teslának két új független igazgatót kellett kineveznie, továbbá a teljes vezetőségnek fokozottan kell ellenőriznie Musk kommunikációját és ténykedését. Annyi bizonyos, hogy nem jött jól a Teslának a botrány: az idei évre végre elkezdett működni a 'gépezet', hiszen a vállalat nemrégiben nyereséget jelentett be, mégpedig történelmében először.

Kommentek