A jelenleg futó Jaguar XJ jövőre már 10 éves lesz, és bár megjelenését tekintve még mindig a leglátványosabb luxusautók közé tartozik, műszakilag azért már bőven lenne hova fejlődnie. Az angolok természetesen gőzerővel dolgoznak az utódon, amiről a Párizsi Autószalon alkalmából Ian Callum, a Jaguar főtervezője ejtett néhány szót – de szóba került az F-Type következő generációja is.

Callum kifejezetten érdekes dolgokat árult el az idén 50. születésnapját ünneplő luxusszedán legújabb változatáról. A legfontosabb talán az lehet, hogy az angolok nem feltétlenül kívánnak egy az egyben szembeszállni a legnagyobb konkurensekkel, hanem sokkal inkább egy egyedi stílusú, a vezetőre koncentráló modellt szeretnének megalkotni, és ezzel elcsábítani a vásárlókat. Ennek megfelelően a tervező azt is elmondta, hogy ő a kategória átlagánál kisebbre szerette volna megalkotni az új XJ-t, ezzel támogatva a vezetési élményt, ám az igényeket muszáj kiszolgálni, így továbbra is egy vérbeli luxusautó lesz a modell, az ehhez illendő méretekkel.

Mindeközben a WLTP miatt búcsúznunk kell az XJR575-től

A másik érdekesség, hogy az új XJ nagy változásokon fog átmenni az elődhöz képest formailag, és ezzel kapcsolatban a 3-as BMW-t hozta fel példának Callum, méghozzá abban a tekintetben, hogy még a bajor középkategóriásnál is jóval nagyobb formai váltásra számíthatunk. „A formának azt kell sugallnia, hogy egy sportautóval van dolgunk. Egy olyan négykerekűt szeretnénk, amibe nem csak beszállni szeretnének az emberek, hanem vezetni azt – ezt pedig a formákkal kell elérnünk” – fejtette ki az úriember. Mindeközben egyébként a WLTP norma új áldozataként az XJR575 csúcsverziótól el kell búcsúznunk.

Teljesen más arányokat kaphat az F-Type

Az újságírók az F-Type következő generációjáról is kérdezték a szakembert, aki elmondta, hogy egyelőre nincsenek konkrétumok, de ha rajta múlik, akkor egy középmotoros felépítésű, ám már teljesen elektromos négykerekű lesz – ez azonban még közel sem biztos. Az azonban igen, hogy a Jaguar autóinak utastere hatalmas fejlődésen fog átmenni, amit egy Alister Whelan nevű úrnak köszönhetünk majd – Callum szerint nagy változás jön, és egy teljesen új szintre lép a márka ebben a tekintetben.

Kommentek