A vietnámi autóiparral eddig nem igen foglalkoztunk, ami persze nem véletlen, hiszen az ázsiai országban semmi olyan nem történt ezen a téren, ami számunkra jelentőséggel bírna – egészen eddig! A nemrég alapított, VinFast névre hallgató vietnámi márka ugyanis a Párizsi Autószalonon bemutatja első két modelljét, egy méretes szedánt és egy SUV-t.

Mielőtt bárki alábecsülné az újdonsült ázsiai márkát, érdemes leszögezni, hogy az autóik formáját az ItalDesign előzetes tervei alapján a Pininfarina véglegesítette, ez pedig meg is látszik a két négykerekűn. A méltán elismert dizájnstúdiók igazán látványos arculatot adtak a VinFastnak, ráadásul a hűtőrácson hangsúlyosan jelen lévő, V motívumot formázó króm csíkok és a nagy, szintén V alakú embléma egészen egyedivé varázsolja az összképet. Hátra a mostanában igencsak divatos, középen összeérő lámpatestek kerültek, melyek szintén V-t formáznak.

Egészen látványosra sikerültek a VinFast első modelljei - galéria

A VinGroup kezében lévő VinFast egyébként a nagyközönséggel szavaztatta meg több lehetőség közül, hogy melyik legyen a győztes formanyelv, így elméletileg több tízezer voksoló ízlése tükröződik a két autón – szerintünk egyébként egészen modernek és mutatósak. A műszaki alapokról egyelőre nincsenek pontos információk: egyes hírek szerint saját fejlesztésként kezelik a négykerekűeket, mások azonban azt állítják, hogy az előző generációs 5-ös és X5-ös alapjait vették meg, de alaposan modernizálták. A két négykerekű arányai alapján egyébként utóbbira igen nagy esély mutatkozik, és ugyanaz a forrás a lemezek alá is a bajorok technológiáját várja.

Profilból ismerősek lehetnek az arányok - galéria

Ez egyben azt is megmagyarázná, hogy miként születhetett meg szinte a semmiből az új márka, amely év végére már piacra is szeretné dobni újdonságait Vietnámban, később pedig globálisan is szeretnének betörni, bár arról nem szól a fáma, hogy pontosan melyik országokba és régiókba tervezik forgalmazni az autóikat – a párizsi bemutató alapján ugyanakkor nem kizárt, hogy Európát is megcélozzák majd. Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz a két újdonság, melyek rögtön a prémium szegmensben szállnak majd harcba – októberben reméljük többet is megtudhatunk majd róluk.

Kommentek