Nissan Note 1.4 teszt (2010) - A-ból B-be

Nyomtatás

A modellfrissítés általában nem nagy dolog egy autó életében: néhány apróbb változtatással meg kell futni a kötelező köröket. A Nissan Note esetében nem egészen így történt, vagyis az orr mellett a műszaki tartalmon is kicsit módosítottak a mérnökök: a kisebb beavatkozások eredménye érezhető javulás lett.

Szükség is van a pofozgatásra, ugyanis a kategóriában nagyon megélénkült a verseny. Ez annak tudható be, hogy a családosoknak sokszor kényszermegoldást jelentő alsó-középkategóriás autóknál lényegesen nagyobb teret nyújtanak a kis egyterűek, melyek méretelőnyükhöz képest lényegesen kedvezőbb áron kerülnek forgalomba.

Már pedig helyet belül találunk bőven; szinte hihetetlen is, hogy alig több mint 4,1 méterből mit lehet kihozni. A tologatható hátsó üléssornak például van olyan állása, amikor 180 centiméter magas „önmagam mögött” gyakorlatilag (amennyire az ülés ezt engedi) nyújtott lábbal elférek. Igaz, ekkor a csomagtartóba a babakocsi mellé már nem fér el Marci, a rénszarvas – ám ezt a problémát az üléssor előrébb kattintásával már orvosolhatjuk is.

Sokaknak már ez is elég meggyőző; és valljuk be: kulcsfontosságú is, hogy a belső tér mérete lenyűgözze a szalonba tévedőket, ugyanis például külső formajegyek terén a Note inkább érdekes, mintsem örök szépség – ezt pedig a modellfrissítés még inkább aláhúzza. Az aranyoskás buksira az új, papagájcsőr kiképzéssel varázsoltak dinamikát a tervezők, és a hátsóra is átragadt egy kis morcosság. Azért túlzott keménykedésről szó sincs, inkább csak a valamivel dundibb konkurensek tükrében maradt meg egy kis régi korokat idéző szikárság.

Elöl a frissítés hatására évezredekkel jobb ülni, ugyanis a hosszú utakon nem éppen hátbarát ülést egy sokkal jobbra cserélték a tervezők. Ülni jobb, vezetni viszont nem, ugyanis még legalsó pozícióban is annyira magasan van a szék, hogy a direkt, ám középállásban továbbra is érzékeny kormányért, és a kimondottan rövid utakon, játékosan kapcsolható váltóért nyújtózkodni kell. Az ülésenként alkalmazott könyöktámasz pedig mindenhogyan útban van. Lenyitva a váltóhoz nem férünk hozzá rendesen, felcsukva pedig váltáskor (feltéve, ha mintaszerűen, közel ülünk a volánhoz) akad bele az ülések között hátrafelé utat nem találó könyökünk.

Pedig tényleg pompás az ötsebességes szerkezet, igaz, hagyományosan rövid áttételezése kicsit hangossá teszi az autópályás menetet. De legalább a fogyasztással nincs gond, ugyanis – ahogy azt a Nissan benzineseinél már megszokhattuk – a kis motor szenzációsan jóra sikeredett. Egyrészt autópályát (vagyis 3700-as fordulaton való pörgést) kövér részben tartalmazó normafogyasztási körünkön csupán 6,6 litert evett (országúton beérte volna bőven hat liter alatti étvággyal), másrészt ehhez nem is kellett szenvednünk, ugyanis már alacsony fordulaton is vígan és erőteljesen lát munkához. Rángatásmentesen húz gyakorlatilag alapjárattól szabályozásig, és egy percig sem érezzük alulmotorizáltnak az autót. Persze, az igazán tempós haladáskor pörgetni kell, ám ezt jól meghálálja a kis négyhengeres sofőrjének: tesztautónk például 1,4 kövér másodperccel hamarabb érte el a 100 km/h-s sebességet a gyári értéknél – mindezt hideg, eső után épphogy felszáradt aszfalton, amely kimondottan jó teljesítmény egy 88 lóerősnek mondott erőforrástól. Ennél erősebb motort mi nem is kívántunk bele, a szintén nagyszerű 86 lóerős dízeltől pedig 600 ezer forintos felára veszi el az ember kedvét.

Persze oka is van annak, hogy a Note túlmotorizáltnak hat, ez pedig nem más, mint a futómű. Ezen is érezhetően finomhangoltak a mérnökök (vagy csak az autó volt jobb állapotban, mint az általam korábban tesztelt, modellfrissítés előtti dízelé), ugyanis változatlan sztoikus bölcsességgel suhan át a legnagyobb úthibák felett is, miközben egy árnyalatnyival jobban tartja a karosszériát. Persze azért így is billeg a Note, sőt, szélérzékenység is jellemzi, ám terelgetése már forszírozottabb kanyarvételnél sem tűnik félelmetesnek. Mint minden rövid tengelytávú, ám magas autó, a kisnagy Nissan rákfenéje is a hirtelen terhelésváltás (vagyis a jobbról hirtelen balra történő kanyarodás, esetleg ugyan ez fordítva), amellyel bár jól megbirkózik, azért egy ESP-t ő is elviselne.

Elvégre a menetstabilizáló egy átlagos, vagy szerény képességű sofőr esetében (bár mint tudjuk, mindenki tud legalább olyan jól vezetni, mint Walter Röhrl) gyakorlatilag a lecsúszást/felborulást egy közepesen stresszes hirtelen kikerülő manőverré avanzsálná. Ezért is bosszantó kicsit, hogy a kategóriatársakkal ellentétben ez a hasznos extra a Note-hoz csak a legdrágább (4,9 milliótól induló) Tekna szinthez elérhető. Persze a jelenség több márkánál is jelentkezik, és nem is feltétlenül a gyártó miatt. Nézzünk csak a dolgok mögé!

Mekkora lehet az ESP költsége? Legyen, mondjuk néhány 10 ezer forint autónként, ám ez akkor már a fejlesztést és a finomhangolást is tartalmazza. Ha minden ötszázadik vásárló életét menti meg a biztonsági rendszer alkalmazása (vagyis a Note tulajdonosok fél százalékáét), és így emberünk képessé válik a következő Note – vagy egy nagyobb Nissan modell – megvásárlására, akkor már azt mondhatjuk, hogy nem volt nagy anyagi veszteség. Ha pedig 50 ezer forintért kínáljuk, és mondjuk csak a vásárlók negyede kéri, már akkor is megtérül. Az egyenlet csak egy oldalon hibádzik: a vásárlónál. Ugyanis sajnos hajlamosak vagyunk eladni a biztonságunkat egy jobb hifiért, vagy csinosabb alufelniért cserébe, mondván, hogy „majd odafigyelünk és nem hibázunk” – rendben van, de mi van akkor, ha nem saját hibánkból kényszerülünk hirtelen irányváltásra egy csúszós, téli úton? Egy törött autón márpedig nem néz ki jól az alufelni sem. És sajnos nem csak az autó törhet…

A Note-nak tehát akad erőssége és gyengesége is, csakúgy, mint konkurenseinek, igaz a frissebb modelleken – ahogy ez lenni szokott – meglátszik már az új korok szele. Azonban a Nissan „törpebuszának” van egy hatalmas ütőkártyája: az ára. Igaz, hogy (tartós) akciósan (mínusz 509 ezer forint), de figyelemre méltóan kis összegért vehetünk magunknak egy jól variálható, jól motorizált, és jól felszerelt autót. 3,2 milliótól már klímás példányt kapunk, ha pedig egy kis kényeztetésre vágyunk, akkor fél millióval többért már automata klímás, tolatóradaros, 15 colos könnyűfém felnis, esőérzékelős, oldallégzsákos, elektromos tükrös, színre fújt kiegészítős, Bluetooth-os kihangosítós audiorendszeres példányt kapunk még néhány apróbb, praktikus extrával, és a nem igazán kedvelt kartámaszokkal. A tesztautóban megtalálható navigációt pedig csupán 155 ezer forintért hozzávarázsolhatjuk, a 89 ezres metálfénnyel egyetemben. Így áll össze a négymilliós ár.

És a már sokat emlegetett konkurensek? A Rolls-Royce ajtós Opel Meriva (menetpróba hamarosan) hasonlóan szerelve várhatóan 4,8 milliót kóstál, a Skoda Roomster már a navigáció nélkül is 4,63 millió forint – igaz, a szintén pompás 1,2 literes turbómotorral-, a Kia Venga 7 év garanciával 4,6 millió, a franciák pedig C3 Picassót kínálnak – hasonlóan szerelve 4,66 milliórért.

Végül az osztályzat ízlés és pénztárca kérdése. Annyi biztos, hogy a teszthét alatt legalább annyit mutatta jó oldalát a Note, mint a kevésbé szerencséset, a mérleg serpenyője pedig a kedvező árral megpakolva végképp a pozitív irányba billen.

Hamarosan körülnézünk a vetélytársaknál is: Opel Meriva, Kia Venga, vagy Citroën C3 Picasso? Egy hónapon belül kivesézzük mindegyiket.

Néhány szóban: A Note azon modellek közé tartozik, amelyből sokkal jobb autót faragott a modellfrissítés, és egyike azon ritka autóknak, amelyekhez valóban az alapmotor a legjobb választás. Menetdinamikailag továbbra sem a csúcs, ám vezethetőségével nincsen probléma, praktikus, az erős konkurenciával szemben pedig remek árával állja a sarat.

Előnyök: Hatalmas hely hátul is; Jó variálhatóság; Könnyű vezethetőség; Jó váltó; Remek, alul is viszonylag nyomatékos motor; Alacsony fogyasztás; Akciósan jó ár

Hátrányok: Nem feltétlenül kellemes üléspozíció; Billegős futómű; Szélérzékenység; Középállásban túlérzékeny kormánymű; Menetstabilizáló csak a legdrágább verzióhoz kapható

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek
 Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark