Dupla pontok, állandó rajtszámok és Vettel apuka - F1-es hírösszefoglaló

Nyomtatás

A Red Bull Racing német világbajnoka kicsit sem támogatja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) új szabályrendszerét, mely szerint a következő évben az utolsó nagydíjért dupla annyi pontot osztanának ki. Időközben Vettel azt is bejelentette, hogy kedvese gyermeket vár.

Forrás: F1-Live 

Az FIA hétfőn kora este adta ki az új szabályrendszert, melyben többek között leírja, hogy a 2014-es évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon kétszer annyi pontot szerezhetnek majd a versenyzők és a csapatok. Ez azt jelentené, hogy egy versenyző, vagy egy csapat akár egy korábban ledolgozhatatlan tűnt hátrányt könnyedén a saját javára fordíthatna.

A média és a rajongók igen élesen kritizálták az új rendszert, amit azonban a Forma-1 résztvevői jóváhagytak, így az szinte biztosan meg fog valósulni.

Sebastian Vettel, aki nemrég elismerte, hogy hamarosan apuka lesz, a német Sport Bild-nek adott nyilatkozatában az ellentábort erősítette. „Képzeljük csak el, hogy a Bundesliga utolsó játéknapján dupla annyi pont járna a győzelemért” – élt a focis példával Vettel. „Ez abszurd, és mindez azokat büntetné meg, akik keményen dolgoztak az egész szezonban. Én a Forma-1 régi hagyományait részesítem előnyben, és nem értem, hogy mégis mi akar lenni ez az új szabály. Ez a szabály a versenyzők, a rajongók és a szakértők számára is szörnyű lenne. Szinte senki sem gondolta azt, hogy egy ilyen őrült szabállyal dupla annyi pontot lehet szerezni.

A Sport Bild információi szerint a szabályt Bernie Ecclestone és az FIA elnöke, Jean Todt is jóváhagyta. A Stratégiai Munkacsoportból azonban a Red Bull ellenezte mindezt. „Ellene voltunk ennek...” - erősítette meg a lapnak Dr. Helmut Marko, a Red Bull Motorsport tanácsadója - „...de csapatfőnökünket, Christian Hornert felülbírálták.

A Stratégiai Munkacsoport is jóváhagyta a tervezetet. Ez magában foglalja a hat legnagyobb csapat (Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren, Lotus, Williams) képviselőjét, a FOM-ot és a szintén hat szavazattal rendelkező szövetséget. A jelenlegi szabályok szerint tíz ilyen szavazat elég egy adott regula átírásához. Tegnap a Ferrari és a Mercedes a pontok megreformálása mellett döntött. Ezt követően következhetett a formális jóváhagyás. A teljes táblát pedig a csapatok (az összes istálló), az FIA, Ecclestone, a gumigyártó, a motorgyártók, az üzemanyag-beszállítók és a versenypromóterek (8) alkotják. Marko elárulta, hogy eredetileg azt tervezték, hogy az utolsó négy versenyért járna dupla pont. „Ezek után a világbajnokság értékét vesztette volna.

Az új szabályok szerint versenyzők állandó rajtszámot választhatnak maguknak 2 és 99 között. Az 1-est a bajnoknak tartják fent, de eldöntheti, hogy él-e a lehetőséggel. A rajtszámok több évre szólnak, a versenyző egész F1-es karrierére. Ha ketten is ugyanazt a számot választják, az kapja meg, aki jobb pozícióba végzett az előző évben.  A Red Bull tanácsadója azt is elárulta, hogy az állandó rajtszámokat az amerikai NASCAR-ból vették át, ahol egy pályafutás általában sokkal hosszabb ideig tart, mint a Forma-1-ben. Marko úgy véli, hogy miután az ő sportjukban relatíve rendszeresek a cserélődések, kiszállások, ezek a bizonyos számok néhány versenyző esetében értelmetlenné válhatnak, plusz elkerülhetnek a háromjegyű rajtszámok is… A jelenlegi szabály azonban úgy szól, hogy a pilóták 2 és 99 között választhatnak, addig az 1-es szám viselése a regnáló bajnok kiváltsága.

Az osztrák istálló emiatt sem rajong túlzottan, noha mindez új lehetőségeket kínálhat számukra a marketing területén.
Share/Save/Bookmark