Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Az autógyártók szeretnek elsők lenni, így időről időre kreálnak újabb és újabb kategóriákat és kihívásokat, hogy aztán azokat megvalósítva és teljesítve elmondhassák magukról, hogy világelsők voltak – ez persze nem jelenti azt, hogy nem figyelemreméltó az adott teljesítmény. Így tett most a Land Rover is: az angolok egészen Kínáig mentek egy elképesztő projekt megvalósítása érdekében – az új, konnektoros hibrid Range Rover Sportnak 999 lépcsőfokot kellett megmásznia.

Már maga a szám is szédítő, de még ennél is sokkal fontosabb, hogy a 999 lépcsőfok egyes szakaszokon 45 fokos szögben emelkedett, ami 100 %-os emelkedőt jelent – ezt megmászni pedig hatalmas teljesítmény. A különleges helyszín egyébként Kína egyik leghíresebb nevezetességéhez, az úgynevezett Mennyek kapujához vezető lépcsősor volt. A kihívás legkomolyabb részét persze a lépcsők tették ki, de azért az ahhoz vezető, 99 kanyarból álló, 11,3 kilométer hosszú út – más néven a Sárkány útja – is a Range Rover Sport P400e előtt állt.

Az egész műveletet egyébként a kínai származású Ho-Pin Tung – aki egyébként a Panasonic Jaguar Racing istálló pilótája – hajtotta végre, és míg a Sárkány útján kiélvezte a hibrid rendszer által nyújtotta 404 lóerős összteljesítményt, addig a a lépcsősoron már minden idegszálával megfeszülve koncentrálnia kellett. „Versenyeztem a Forma E-ben, van tapasztalatom a Forma 1-ben, és győztem a Le Mans-i 24 óráson, de kétségtelenül ez volt egész életem egyik legkeményebb autós kihívása.” – mondta Ho-Pin Tung. „A Range Rover Sport PHEV azonban ragyogóan teljesített: a hegyi szerpentinen magabiztosan falta a kilométereket, majd könnyedén fellépdelt a Mennyek kapujához vezető lépcsőkön.”

A Dragon Challenge a Range Rover Sport elé kitűzött kalandsorozatok újabb állomása volt. A PHEV modellnek először Keri-Anne Payne kétszeres nyílt vízi világbajnok úszó, valamint Ross Edgley hosszú távú atléta ellen kellett helyt állnia a nagy-britanniai Devonban. Ezt követően a modell rekord idő alatt teljesítette a Pikes Peak (USA) hegyi felfutó távját, mindenkinél gyorsabban szelte át az Arab-félsziget hírhedt homoksivatagát, a Rab-el- Hálit, majd leereszkedett a svájci Mürren félelmetes sípályáján, a 2170 méteres Infernón. A Range Rover Sport P400e tehát minden körülmények között bizonyított már, a legújabb kihívásról pedig érdemes megnézni a cikkben található videót is.

Kommentek