A biztonsági öv hátul is kötelező – nem csak magunk miatt (videó)

Nyomtatás

Sokan még most is azt hiszik, hogy a hátsó üléseken mind a mai nem kötelező a biztonsági öv használata, pedig már régóta büntetnek a rend őrei, ha valaki nem csatolja be magát a második sorban. Ez azonban mellékes, hiszen ennél sokkal fontosabb a biztonság, amit az amerikai IIHS szervezet is bizonyított nemrég, méghozzá egy igencsak látványos teszt képében.

A teszt ihletője egy felmérés volt, amelyben bebizonyosodott, hogy 5 emberből 4 nem csatolja be hátul a biztonsági övét – legalábbis a rövidebb utakon és a taxikban. „A legtöbb felnőtt számára ugyanolyan biztonságos hátul utazni, mint elöl, de ez csak akkor igaz, ha becsatolják az öveket” – mondta az IIHS egyik vezető kutatómérnöke, Jessica Jermakian. A hosszabb utakra vonatkoztatva azért jobb eredmény született: a 18 évesnél idősebb korosztályon végzett vizsgálat során a válaszadók 72%-a mondta azt, hogy hátul is beköti az övet – noha ez az elöl ülők esetén kijött 91%-kal szemben még mindig alacsony.

Sokan egyébként felelőtlenek e téren, ugyanis a sofőr figyelmeztetését sokszor letudják annyival, hogy vállalják a felelősséget magukért, abba azonban nem gondolnak bele, hogy nem csak saját testi épségüket, hanem akár az előttük ülő életét is kockáztathatják ezzel. Ezt bizonyítja a cikkünkben is megtekinthető videó, amelyen jól látszik, hogy a hátul biztonsági öv nélkül utazó felnőtt egy esetleges baleset során bizony olyan erővel esik neki az első ülésnek, hogy az abban ülőt szó szerint felkeni a légzsákra – ami már önmagában is életveszélyes –, majd a kormányra és a műszerfalra.

„Az emberek azt hiszik, hogy a hanyagságuk legfeljebb az ő életüket veszélyezteti, de ez nem igaz. Egy ütközés esetén aki nincs bekötve, nem csak a kemény felületeknek csapódhat neki, hanem akár a többi utasnak is, ezzel komoly sérüléseket okozva” – tette hozzá még Jermakain. A biztonsági öv használata tehát minden körülmények között kötelező, és az nem kifogás, hogy a könnyelműséggel csak a saját életünket kockáztatjuk, hiszen hátul ülve bizony az elöl helyet foglalók életét is kockáztatjuk.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark