Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Vannak legendák, akiket sosem fogunk elfelejteni. Azt hiszem, hogy Ayrton Senna kétség kívül közéjük tartozik, hiszen még azok is ismerik a brazil nevét, akik azt sem tudják mi fán terem a Forma-1. Mondanunk sem kell, hogy ezek alapján mekkora kincsnek számít az a versenyautó, amivel utoljára nyerte meg a Monacói Nagydíjat a pilóta – most pedig egy szerencsés hazaviheti majd a McLaren MP4/8A típusú F1-es gépet.

Ezzel az autóval nyert utoljára MonacóbanA legendás autó a hatodik, ami ezzel a karosszériával elkészült, és konkrétan az a példány, amelyben ülve Senna 1993-ban, hatodszor és egyben utoljára megnyerte a Monacói Nagydíjat. Ezen kívül egyébként négy másik versenyt is nyert ugyanezzel a versenygéppel, mielőtt a következő szezonra átigazolt a Williamshez – majd a tragikus balesetében elhunyt. A MLaren MP4/8A – vagy egyszerűbben MP4/8, csak a következő verzió okán lett mögé biggyesztve az A betű – motorterében egy Ford/Cosworth V8 szív dobog.

A különleges négykerekű egyébként az évek során szintén felejthetetlenné vált Marlboro festéssel van ellátva, és a Bonhams jövő hónapban fogja elárverezni. A aukciós ház emberei ugyan pontos összeget nem mondtak, csupán annyit árultak el, hogy biztosan ötmillió euró felett kel majd el, ami ugyebár több mint 1,5 milliárd forintnak felel meg, azonban a szakértők szerint ennek a többszörösét is megadhatja majd valaki érte – például egy olyan gyűjtő, aki szerint jól mutatna Senna McLarenje a vadonatúj McLaren Sennája mellett.

Egy szerencsés gyűjtő beülhet majd a legenda helyére - galéria

Jelenleg egyébként az F1-es versenyautók mezőnyében egy 1954-es Mercedes-Benz W196 tartja a rekordot méghozzá egy elképesztően magas árcédulával – 2013-ban 7,56 milliárd forintért kelt el egy aukción. A modernebb versenyautók között pedig Micahel Schumacher F2001-es Ferrarija vezet a maga 1,89 milliárdos tulajdonoscseréjével. Nem lepődnénk meg, ha utóbbit könnyedén megdöntené majd Senna versenyautója, ami egyébként amellett, hogy néhol látszódnak rajta a használat nyomai, tökéletes állapotban van.

Kommentek