2018. Augusztus 18., Szombat

Frissitve:03:20:32

A McLaren Sennája mellé Senna McLarenje? – eladó a legenda F1-es autója

Nyomtatás

Vannak legendák, akiket sosem fogunk elfelejteni. Azt hiszem, hogy Ayrton Senna kétség kívül közéjük tartozik, hiszen még azok is ismerik a brazil nevét, akik azt sem tudják mi fán terem a Forma-1. Mondanunk sem kell, hogy ezek alapján mekkora kincsnek számít az a versenyautó, amivel utoljára nyerte meg a Monacói Nagydíjat a pilóta – most pedig egy szerencsés hazaviheti majd a McLaren MP4/8A típusú F1-es gépet.

A legendás autó a hatodik, ami ezzel a karosszériával elkészült, és konkrétan az a példány, amelyben ülve Senna 1993-ban, hatodszor és egyben utoljára megnyerte a Monacói Nagydíjat. Ezen kívül egyébként négy másik versenyt is nyert ugyanezzel a versenygéppel, mielőtt a következő szezonra átigazolt a Williamshez – majd a tragikus balesetében elhunyt. A MLaren MP4/8A – vagy egyszerűbben MP4/8, csak a következő verzió okán lett mögé biggyesztve az A betű – motorterében egy Ford/Cosworth V8 szív dobog.

A különleges négykerekű egyébként az évek során szintén felejthetetlenné vált Marlboro festéssel van ellátva, és a Bonhams jövő hónapban fogja elárverezni. A aukciós ház emberei ugyan pontos összeget nem mondtak, csupán annyit árultak el, hogy biztosan ötmillió euró felett kel majd el, ami ugyebár több mint 1,5 milliárd forintnak felel meg, azonban a szakértők szerint ennek a többszörösét is megadhatja majd valaki érte – például egy olyan gyűjtő, aki szerint jól mutatna Senna McLarenje a vadonatúj McLaren Sennája mellett.

Jelenleg egyébként az F1-es versenyautók mezőnyében egy 1954-es Mercedes-Benz W196 tartja a rekordot méghozzá egy elképesztően magas árcédulával – 2013-ban 7,56 milliárd forintért kelt el egy aukción. A modernebb versenyautók között pedig Micahel Schumacher F2001-es Ferrarija vezet a maga 1,89 milliárdos tulajdonoscseréjével. Nem lepődnénk meg, ha utóbbit könnyedén megdöntené majd Senna versenyautója, ami egyébként amellett, hogy néhol látszódnak rajta a használat nyomai, tökéletes állapotban van.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark