A nyugalom ára – ezért érdemes cascót kötni

Nyomtatás

A baleseteket a legjobb megelőzni, de sajnos ez nem mindig lehetséges. Az ilyen helyzetekre is fontos felkészülni: amellett, hogy minden esetben meg kell próbálnunk nyugodtnak maradni, fontos azt is tudni, hogy egy esetleges baleset esetén mi a teendő. Az első ijedtséget pedig általában az anyagiak miatti aggódás követi, ezt azonban egy jó casco biztosítással könnyen ki lehet küszöbölni.

Sokan csak legyintenek, amikor valaki casco biztosítást ajánl nekik. A legtöbben ilyenkor ugyanazt hajtogatják: tudok vezetni, bízom magamban, nem okozok kárt magamnak, a casco nem éri meg az árát. Szerencsére sok körültekintő, tudatos vezető van az utakon, de léteznek olyan esetek is, amikor saját hibánkon kívül éri járművünket olyan kár, melyet a károkozó fél köztelező biztosítása sem fedez. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy bármennyire is magabiztosak vagyunk, mindenkinek a figyelme lankadhat egy pillanatra. Három tanulságos eset mentén szeretnénk bemutatni most, hogy milyen bosszúságoktól óvhat meg minket egy körültekintően megválasztott casco biztosítás. Mindegyik sztori megtörtént eseten alapul, és egy-kettő valószínűleg veled is megesett már.

Az első éppen a testvéremmel történt, amikor leparkolta autóját egy biztonságosnak tűnő helyen, ám mire visszaért, egy jól látható sérülés várta az autó bal oldalán. A károkozó valószínűleg nem vette észre a sérülést, mivel még egy telefonszámát tartalmazó cetlit sem csúsztatott az ablaktörlő alá. Így a feljelentés maradt hátra, ám mivel az ilyen esetekben legtöbbször nem vezet eredményre a nyomozás, szinte biztosak lehettünk benne, hogy saját kontóra történik a javítás. Ez pedig egy fájdalmas, százezres nagyságrendű összeggel rövidítette meg a család bankszámláját –a sok utánajárás és az autó napokig tartó nélkülözése mellett. Amennyiben rendelkezett volna casco biztosítással, a szinte az autó egész oldalán végighúzódó sérülés javítási költségeinek a nagy részét állta volna a biztosító.

A tetemes költségek kifizetése után ezért jobbnak látta, ha mégis csak köt casco biztosítást, így legközelebb már könnyebben átvészelhet egy hasonló esetet, hiszen az önrészen túl fennmaradó összeg már nem az ő pénztárcáját terheli. Az Allianznál ráadásul még arra is lehetősége van, hogy teljesen maga igényeire szabja az önrészt, beleértve annak forintos és százalékos arányát is, tehát, ha a 10%, 50.000 forintos önrészt tartja a legjobb eshetőségnek, akkor úgy, ha valamiért a 20%, 63.000 forint a fixációja, akkor úgy köti meg a biztosítást.

A második történet a baráti körben esett meg: főhősünk mit sem sejtve parkolt le egy belvárosi utcában Budapesten, majd mire reggel visszaért az autóhoz, már egy törött szélvédő várta. A casco töréskár fedezete megoldást jelentett volna a balesetre, mivel az Allianz az üvegkárt önrész nélkül magára vállalja, amennyiben javítható vagy utángyártott alkatrészt szerelnek be – sőt, a biztosítótársaságnál a világítótestek sérüléseire is vonatkozik mindez. A szélvédőt egyébként egy lehulló cserép törte be, amiből a motorháztetőre is jutott, ezzel csúnya sérüléseket okozva. A casco ezt a kárt is állta volna, igaz, ebben az esetben az önrészt ugyan meg kellett volna fizetni, de így is gazdaságosabb lett volna a végeredmény. Ehhez kapcsolódnak egyébként az olyan esetek is, amikor valamilyen anyagi haszonszerzés reményében az autó oldalsó ablakát törik be – mondjuk azért, mert a GPS vagy éppen mobiltelefon tartója fent maradt az ablakon, és azt remélik, hogy így maguk az eszközök is bent maradtak az autóban. A casco ezeket az üvegkárokat is állja, de ettől még érdemes odafigyelni, hogy ne legyen csalogató célpont autónk a tolvajok számára.

A harmadik eset talán a legdühítőbb: egy másik kedves barátom alig két hete hozta el vadonatúj autóját a szalonból, és épp csak fél órára hagyta a parkolóban, de mire visszaért már egy törött zár és néhány feszegetésből adódó sérülés várta – azaz valaki megpróbálta elkötni a kocsiját. Az akció szerencsére nem volt sikeres, de a jármű mozgásképtelenné vált, mert a tolvajok megpróbálták újraindítani az autó elektronikus rendszerét, és ezzel együtt egy új, általuk szerzett kulcsot ráprogramozni a négykerekűre. Ezáltal tehát nem csak a vaskos javítási költségeket, hanem még az autó elszállítását is ki kellett fizetnie, amire mind megoldás lehetett volna a casco biztosítás. Az Allianz ajánlata, amellett, hogy természetesen vonatkozik a lopáskárra és a lopáskísérletből eredő rongálásra is, 300 ezer forintig az autómentést is tartalmazza, így a barátom a sok bosszúság mellett legalább az anyagi kárát mérsékelhette volna.

Abban a szerencsétlen esetben pedig, ha mégis sikerrel feszítették volna fel a zárát, az Allianz az autója újkori árát vette volna a kompenzáció alapjául, hiszen új autók esetében a forgalomba helyezéstől számított 90 napon belül bekövetkezett biztosítási eseménynél ez az érvényben lévő gyakorlat náluk. Természetesen még ezernyi példát lehetne felsorolni, hogy miért érdemes casco biztosítást kötni, de az egyik legjobb érv továbbra is az, hogy teljesen ki lehet zárni a „mi van, ha történik valami” típusú fenyegető gondolatainkat, félelmeinket, hiszen nagy baj nem érhet minket a cascoval a zsebünkben. Ráadásul, a hűség is kifizetődő, az Allianznál például időtartam kedvezményt kaphatunk – minél hosszabb hűségidőre kötjük a cascót, annál nagyobb kedvezményt vonnak le a díjból.

Összességében tehát rengeteg bosszúságtól, és ezzel együtt anyagi kiadástól óvhat meg minket egy jól megválasztott casco biztosítás, és bár való igaz, hogy nem olcsó mulatság, ha csak egyetlen egyszer is megóv minket egy nagyobb kiadástól, máris behozta az árát, vagyis megérte! Érdekesség még, hogy a Magyarországon megkötött casco biztosítás nem csupán itthon, de Európa számos országában bekövetkezett biztosítási eseményekre is fedezetet nyújt, beleértve Horvátországot, Olaszországot, Ausztriát is. Így szinte bárhol teljes biztonságban érezhetitek magatokat, szeptemberben pedig még egy kora őszi autós kiruccanás is beleférhet, hogy leteszteljétek milyen külföldön is nyugodtnak lenni cascósként.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark