Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Hamarosan itt a Karácsony, a szeretet ünnepe, aminek alkalmából összejön a család. Legtöbbször az ajándékozás is része az ünneplésnek, azonban a meglepetések beszerzése nem mindig könnyű feladat: a férfiak – persze tisztelet a kivételnek – sokszor már a vásárlási kedv teljes hiánya miatt elakadnak, de még ha ez nem is okoz gondot, az ajándékok kitalálása akkor sem mindig egyszerű feladat. Ezen próbálunk segíteni egy kicsit, amennyiben az „áldozat” a vezetés szerelmese.

A férfiakat – és olykor persze a nőket – nem mindig könnyű meglepni, azonban ha van egy olyan hobbija, amit igazán szeret, akkor általában nem nagyon lőhetünk mellé, ha azzal kapcsolatban próbáljuk beszerezni egy kedves ajándékot. Az autózás iránti rajongás pedig kiváló példa erre, ugyanis számtalan ötletes, jópofa ajándékötlet állhat rendelkezésünkre, ráadásul szinte mindenki talál a pénztárcájának megfelelő meglepetést – kezdve mondjuk egy igazi Ferraritól egészen egy kis játékautóig.

Skoszor egy modellautó okozza a nagy gyártók vesztét is: több modell szivárgott már ki ezeken keresztül

Először ne legyünk túlságosan nagyra vágyók, és kezdjük inkább az olcsóbbik felétől – nyilván viszonylag kevesen vesznek egy igazi autót karácsonyra. Sokan talán el sem tudják képzelni, hogy egy modellautón kívül mégis milyen ajándékokkal lehet előrukkolni egy autórajongónak, a mi problémánk azonban inkább az, hogy nem tudjuk honnan kezdjünk neki. Ha már említettem a kisautókat, talán érdemes itt nekilátni: mostanra már számtalan gyártó és márka kínál különböző méretű és minőségű modellautókat a piacon – pár száz forinttól egészen több százezer, akár milliós összegekig.

Amennyiben az ajándék címzettjének van kedvence, mindenképp érdemes azt a modellt vagy márkát választani. Azt sem árt eldönteni, hogy mekkorában és milyen áron szeretnénk hozzájutni, ugyanis a kicsi és méregdrága daraboktól egészen a nagyobbacska, gyengébb minőségű, de ezáltal olcsóbb példányokig szinte mindenből találhatunk. Amennyiben egy gyűjtővel van dolgunk, úgy érdemes tisztában lenni, hogy milyen méretarányt és minőséget részesít előnyben – egy „rangon aluli” ajándék ebben az esetben nyilván nem lesz akkora meglepetés.

Ne feledkezzünk meg a távirányítós autókról sem, amelyek már nem csak a szoba díszeként, hanem szórakozásként is rendelkezésre állnak, ugyanakkor ugyanaz igaz rájuk, mint a normál modellekre – sokféle méret és minőség áll rendelkezésre, sőt, magasabb árkategóriában már az a kérdés is felvetődhet, hogy elektromos, vagy éppen igazi benzines típust válasszunk. Talán hihetetlennek tűnik, de mégis higgyék el, sokszor egy felnőtt férfi is kifejezetten nagy örömöt tud találni néhány ilyen „játékban”.

A LEGO jó móka: jól mutat és az építés szórakoztató

Eddig nem voltunk túl fantáziadúsak ugye? Mielőtt azonban továbblépnénk, mindenképp meg kell említenünk az olyan modelleket is, amelyek darabokban érkeznek, és a mozgás helyett az építés élményét adják meg. Ezekből is rengeteg van, a teljesen élethűtől a jó minőségű, de normál LEGO-kon át egészen a LEGO Technik darabokig – utóbbiakat ráadásul nem csak megépíteni lehet, hanem sokszor mozgásba is hozhatjuk őket. Ezekről a „játékokról” azért érdemes tudni, hogy már a valamivel drágább ajándékok közé tartoznak, hiszen több tízezer forintba is kerülhet némelyik.

Most azonban tényleg ideje a továbblépésnek – evezzünk egy kicsit absztraktabb vizekre, és vonatkoztassunk el a négy keréktől, de azért még ne nagyon. Ott van a virtuális világ, ami szintén menekülőút lehet egy autórajongó számára a szürke hétköznapokból: egy jó videojáték segítségével bizony igazi versenyzőnek érezhetjük magunkat. A felnőttek számára inkább a különböző szimulátorokat ajánljuk, de sokszor egy mókásabb játék is, jó szórakozást nyújt – ráadásul abba az egész család beszállhat. Ez persze ismét egy erősen pénztárcafüggő ajándék, de amennyiben maga a játék már rendelkezésre áll, egy jó minőségű kormány is nagy örömet okozhat – sokkal nagyobb élményt nyújt, mint a klaviatúrával vagy távirányítóval versenyzés. Hogy ne csak a virtuális világban fejlődjön a tudás, a vezetéstechnikai tréning is kiváló, és nem mellesleg nagyon hasznos meglepetés lehet, akárcsak egy élményvezetés egy különleges négykerekűvel, vagy akár versenyautóval – ilyesmikből sokféle lehetőség van, elég csak rákeresni az interneten.

Ígérem, most már valóban elhagyjuk az autókat, és jönnek az alkatrészek! Sokan szeretik fejlesztgetni, vagy éppen látványos kiegészítőkkel csinosítgatni saját autójukat, de ilyen jellegű ajándékot legfeljebb akkor javaslunk, ha teljesen biztosak vagyunk benne, hogy mire vágyik a címzett, noha egy univerzális mobiltartó vagy valamilyen hasonló kiegészítő is jó ajándék lehet. Vannak azonban olyan „alkatrészek” is, amelyeket nem az autónknak szánnak, hanem mondjuk a lakásunk díszének. Rengeteg olyan bútort találni, amelyik különböző autók alkatrészeit felhasználva hoz benzingőzös hangulatot a lakásba, legyen szó valódi alkatrészekről vagy éppen kifejezetten erre a célra készült dolgokról.

Vegyünk például egy dohányzóasztalt, amelynek a lábát egy kidobott motorblokk helyettesíti, de a Porsche piacra dobott már olyan hangszórót is, amely egy GT3-as kipufogódobjából készült el – utóbbi persze már méregdrága, de találhatunk olcsóbban is jópofa dolgokat, ami mondjuk nem egy Porschéból készült. A német gyártó egyébként rengeteg hasonló termékkel büszkélkedhet, de általában mindegyik igencsak drága – ötletnek ugyanakkor nem utolsók. Ezek egyébként olyan ajándékok, amelyeket egy kis kézügyességgel és kreativitással olykor még mi magunk is elkészíthetünk.

A Porsche hangszóró méregdrága, de vannak olcsóbban is hasonlóan jópofa tárgyak

Még eggyel tovább lépve immár ott tartunk az elvonatkoztatásban, hogy csupán autós dolgokra emlékeztető, vagy éppen autós mintájú tárgyakról és ruhákról beszélünk. Egy váltókulisszát mintázó mandzsettagomb, egy jópofa autós fali- vagy vekkeróra vagy éppen egy ötletes ruhadarab is jó ajándék lehet, ám ezek esetében érdemes odafigyelni a minőségre, mert elég sok bóvlit találni a piacon. A minőség mellett itt a címzett rajongásának tárgya is fontos lehet, ugyanis amennyiben például a BMW-ért rajong, úgy nem igazán fog örülni egy Audis ajándéknak, vagy éppen fordítva.

Amennyiben valaki nagyon komoly rajongó, úgy még érdekesebb ajándékok is szóba jöhetnek, ám ezeknek már jócskán megkérik az árát. A legtöbb gyártó – főleg a prémiumok űzik ezt nagyobb üzemben – rendelkezik saját termékekkel is: a tollaktól kezdve egészen az olyan különlegességekig, mint az előbb említett Porsche hangszóró, szinte mindent megtalálni a kínálatban, és ezekben a tárgyakba általában valami különlegességet is belecsempésznek a márkák. Például egy füzet, aminek borítója ugyanabból az anyagból készült, ami az adott autó utasterében is megtalálható, egy toll ami egy motorból származó csövet vesz alapul, esetleg egy bőr táska, ami ugyanúgy van megvarrva, mint az ülések – a lehetőségek szinte végtelenek, de sajnos itt már az árak is kezdenek elszállni.

Az autókhoz sok köze nincs, de jól jöhet az autóban az Audi kávéfőző

Ez még mindig nem minden: az Audi például autós kávéfőzőt is kínál, de számtalan komoly óramárkát is találni, amelyik valamelyik gyártóval összefogva, egy adott típus stílusában készített el egy, vagy akár egy egész sorozat karórát. Ezek azonban inkább már csak érdekességek, hiszen például a Zenith El Primero Range Rover Velar Special Edition névre hallgató óra nem kevesebb, mint 2,56 millió forintot kóstál, és ez még közel sem a legdrágább darab. Kerékpárokból sincs hiány: a BMW és a Porsche egyaránt régóta készít már bicikliket, de itt szintén több százezer forintos összegekről beszélhetünk, ráadásul sokszor ezek nem is jobbak, mint egy kifejezetten kerékpárokra specializálódott márka olcsóbb modelljei. Azonban nem feltétlenül kell ilyen messzire menni: egy adott márkáról szóló könyv, amely érdekességeket, kulisszatitkokat és történelmi információkat tartalmaz, legalább akkora örömet okozhat egy igazi rajongó számára.

Gyönyörű, de méregdrága a Range Roveres Zenith karóra

A sort még napestig lehetnek folytatni, de azt hiszem, hogy így is rengeteg ötletet sikerült összegyűjteni, és higgyék el, egy autórajongó talán nem is örülhetne semmi másnak jobban, mint egy autós ajándéknak – persze nem árt, ha az a bizonyos meglepetés jól van megválasztva. Karácsonyig még közel 2 és fél hét van hátra, így talán még nem késő belevágni a tökéletes ajándék megtalálásába – sok sikert és örömet kívánunk ehhez!

Kommentek