Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Több mint ötéves fennállása alatt az Autó Pulton rengeteget foglalkoztunk az autózással; a tapasztalat-szerzés mellett pedig mi sem fontosabb, mint annak átadása. Az alábbiakban összegyűjtöttük 30 legfontosabb tanácsadó cikkünket, amely az autózás teljes spektrumát igyekszik lefedni az autóvásárlástól a műszaki tudnivalókon át annak lehető legbiztonságosabb lebonyolításáig. Érdemes végigböngészni őket – biztosan tudunk újat mondani.

Az autózás legnagyobb szépsége, hogy sok esetben végigkíséri életünket. Ott lehet már akkor, amikor csecsemőként elhoznak minket a kórházból, és utolsó utunkra is elkísér minket. A két végpont között pedig ők szállítanak új célok, életünk újabb állomásai felé, vagy éppen nap, mint nap szeretteinkhez. A négykerekűek életünk szerves részét képezik, ennél fogva pedig hazabeszélünk, de nem lehet a témát elég kiemelten kezelni. Ám ahhoz képest, hogy sokszor napjainkból órákat töltünk autóban, és hogy szinte mindig milliós beruházásról van szó, hajlamosak vagyunk néha félvállról kezelni a témát.

Nem csak 20 forintokról van szó - a jó döntéssel százezreket nyerhetünk

Ne tegyük! A gondoskodás meghálálja magát. Ha az esztétikumra és a biztonságra fittyet is hányunk, a megspórolt százezrekre biztosan nem fogunk. Tanácsadó cikkeink pedig segítséget nyújtanak ebben.

Mint minden történetnek, ennek sincs igazán eleje és vége, de kezdjük mondjuk az autóvásárlásnál. Legyen szó vadonatúj vagy használt gépjárműről, mindkettőről írtunk már, ráadásul az egyes extrák fontosságáról is szó esett. Persze még így is könnyű engedni a sötét oldal csábításának – de az édesen hangzó ajánlatok keserűek is lehetnek, ahogy azt említettük a futásteljesítményről és annak meghamisításáról szóló cikkünkben.

A választás sokszor így sem könnyű. Az automataváltók és az ajtókoncepciók ismertetésével már némileg műszaki vizekre eveztünk, de ez csak a kezdet. Az egyes témák szerinti áttekintéseinket az alábbiakban találják, ezúttal ábécésorrendben:

Adblue – a kipufogógáz utókelezés újabb fejezete

Akkumulátor és kezelése

Alkatrészek – gyári vagy utángyártott?

Alufelni és a helyes felniválasztás

Atkinson- és Miller-ciklus

Benzin

Dízelmotor - a 75 éves jubileum

Fékek és karbantartásuk

Futóművek fajtái

Gumiabroncsok és üzemeltetésük

Hűtés és hűtővíz

Klímaberendezés és karbantartása

Koncepciók az autóiparban

Korrózió, rozsdásodás

Ködlámpa és használata

Moduláris platform és a jövő

Négykerékhajtás

Olaj és olajcsere

Start-stop rendszerek

Szénszál, az új autóipari alapanyag

Szervokormányzás

Turbó – a belsőégésű motorok feltöltése

Nem elég az autót megvásárolni, megfelelően ápolni és üzemben tartani, kiemelten fontos a vele való biztonságos közlekedés. A közlekedésbiztonság témájával kapcsolatban egyetemet végzett kollégák a múltban nagy szeretettel boncolgatták az A-ból B-be való eljutás életmentő aspektusait, a megbocsátó utaktól kezdve a passzív biztonság hátulütőin és a körforgalmakon át egészen a stressz mentes útjavításig, a jelzőlámpás kereszteződések működéséről, a fékezés művészetéről vagy éppen a mikroalvás veszélyeiről nem is beszélve.

Egy mostanában igencsak releváns témával, az örökzöld téli felkészítéssel zárjuk a sort. Sokan már biztosan unják, de ez így is lesz a hideg évszak kezdetén egészen addig, amíg nem látunk oktalanul elakadt autókat és összetört járművük mellett értetlenül búslakodó fejeket a közutakon.

Végül pedig egy varázsszó: az alázat. Sose becsüljük túl a technika tudását és saját képességeinket, és soha ne higgyük azt, hogy a közlekedés verseny, a közút pedig versenypálya. Mindennek megvan a maga helye, és körültekintően lehet élvezeteket gyűjteni ott, ahol ezt a közlekedés megengedi, de más körülmények között inkább próbáljunk másban, mondjuk a fogyasztás csökkentésében élvezetünket lelni. Vigyázzunk magunkra és közlekedő társainkra. Az ünnepek közeledtével ez fokozottan kiemelt üzenet. Ha pedig a sietség miatt az idegbaj ütne ki minket a sűrű forgalomban, gondoljunk arra, hogy még mindig jobb a meleg autóban ücsörögve zenét hallgatni, mint a törött autó mellett fagyban várni a helyszínelő rendőrt.

Élvezetes, biztonságos közlekedést kívánunk!

Kommentek