Az Opel elnökével ünnepeltünk a magyar autógyártás 25. évfordulóján

Nyomtatás

Az első magyar autó, a 25 éves első magyar Opel Astra születésnapját ünnepelte a szentgotthárdi Opel gyár március 29-én, vagyis múlt szerdán Karl-Thomas Neumann Opel elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében.

Kicsivel dél után begördült a gyártócsarnokba az a történelmi Astra, amelyet 1992. márciusában Antall József miniszterelnök vezetett le a gyártósorról. A szentgotthárdi Opel gyár ünnepi rendezvényén az az Autó Pult is részt vett.

Egy 25 évvel ezelőtti TV Híradó részlet idézte fel a történelmi pillanatokat, majd Grzegorz Buchal gyárigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük azt a több, mint 160 munkatársat, akik már az első Astra születésekor is ott dolgoztak a gyárban. Ezután Karl-Thomas Neumann, az Opel Group igazgatótanácsának elnöke lépett a mikrofonhoz.

Bevezetőjében a következőket mondta az Opel vezetője: „az Opel volt az első autóipari beruházó Magyarországon a demokratikus változások kezdetekor – amire nagyon büszkék vagyunk! Akkoriban az Opel nem csak egy stratégiai döntést hozott arról, hogy első Közép-Európai gyárát Magyarországon hozza létre, hanem hosszú távra elkötelezte magát az ország gazdasága mellett.

Neumann felidézte az első magyar Astra születésnapját, és idézte Antall József miniszterelnököt, aki annak idején arról beszélt, hogy az Opel új ipari kultúrát teremtett Magyarországon, az első magyar személyautót pedig a politikai változások gazdasági szimbólumának nevezte.

Szentgotthárdon 25 éve kezdődött a motorgyártás is, és ez az a tevékenység, amely mind a mai napig folyik a magyarországi Opel gyárban. Az elmúlt 25 évben több, mint 9 millió motor készült el a folyamatosan korszerűsödő üzemben, amelynek összberuházása meghaladja a 1,4 milliárd eurót.

A legújabb, hétszázmillió eurós invesztíció eredményeként a új, rugalmas technológiát használó Flex gyárban ma már három motorcsalád (kis és közepes benzin, illetve közepes méretű dízel) 38 különböző változata készül.

Az erős gyártói jelenlét nemcsak a vállalat, hanem a márka szempontjából is fontos, ez az egyik kulcsa az Opel magyarországi piaci sikereinek. Magyarországon az Opel a legnépszerűbb márka, mintegy félmillió Opel fut a magyar utakon. Az eladások tekintetében már a kezdetek óta az Opel minden egyes évben a legjobb három között volt.

Az Opel elnöke, Karl-Thomas Neumann a motorgyárról a következőket mondta: „Nagyon büszkék vagyunk a legkorszerűbb eljárásokat felvonultató szentgotthárdi üzemünkre, amely 2013 óta világszínvonalon készíti az Opel motorok új generációjának három változatát is. Szentgotthárd kulcsszerepet játszik az Opel modelloffenzívájában, legkorszerűbb motorjaink többsége itt készül.

A színpad mellett ekkor még letakarva álló új Insigniára mutatva (amit mi nemrégiben Németországban kipróbálhattunk; a részletes beszámolót ide kattintva olvashatják el) Neumann jelezte: „ebben is lesz magyar szív: az új 1.5-ös benzines turbómotor és az 1,6 literes dízelmotor itt készül Szentgotthárdon.”

Neumann aztán a másik új Opel modellről, az általunk nemrégiben bemutatott Crossland X-ről tért át az Opel-PSA kapcsolatokra: „a Crossland X az első eredménye annak az együttműködésnek, amelyet a PSA csoporttal öt évvel ezelőtt elkezdtünk. A következő, nagyobb családtag, a Grandland X, amely még az idén bemutatkozik, ugyanebből az együttműködésből született. Ezek az autók világosan mutatják, hogy abszolút lehetséges PSA alapokra helyezve igazi Opelt fejleszteni.

Az Opel elnöke így folytatta: „Március 6-án, Párizsban a General Motors és a PSA csoport között megállapodás született, amelynek eredményeként az Opel/Vauxhall csatlakozik a PSA-hoz. Az aláírás napja egy izgalmas új korszak nyitánya az Opel/Vauxhall életében. Az ipari logika abban, hogy a PSA illetve az Opel/Vauxhall egyesíti erőit, világos. A tervezett összekapcsolódás új lehetőségeket nyit számunkra és egyben esélyt arra, hogy egy valódi ‘Európabajnokot’ hozzunk létre. A közel 17 százalékos együttes piacrész jelenleg a második helyet jelentené Európában. Előnyeink származnak a nagyobb cégméretből, a közös fejlesztésből és gyártásból, abból, hogy két nagyon erős mérnökcsapat tud együtt dolgozni. Ahhoz hogy megőrizzük és növeljük a vállalat értékét, fontos, hogy az Opel továbbra is egy valódi német márka maradjon, ahogy a Vauxhall is megmaradjon erős brit márkának!

Végül Szijjártó Péter lépett a mikrofonhoz, majd lehullt a lepel az új Insigniáról. Miután Neumann bemutatta a legújabb modellt a miniszternek, az Insignia a két díszvendéggel kigördült a színpad mellől, magára hagyva a születésnapost, a 25 éves első magyar Astrát.

Mi sok boldog születésnapot kívánunk az első magyar Astrának, és reméljük, hogy 25 év múlva ugyanitt ünnepelhetjük az 50 éves évfordulót. Az előzetes hírek biztatóak: PSA ide vagy oda, a konszernnek nagy szüksége van a motorokra, mert erősen limitált a franciák motorgyártási kapacitása.

Azt még nem tudjuk tehát, hogy a szentgotthárdi Opel gyár a (távolabbi) jövőben milyen motorokat fog gyártani, de szinte biztosra vehetjük, hogy fog motorokat gyártani, ami számunkra már önmagában is bőven elég az ünnepléshez!
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark