Magazin

Akár nyár, akár tél, a tiszta, ápolt autó aranyat ér

Nyomtatás

Az autó ápolása meglehetősen sarkalatos kérdés, hiszen nem csupán arról van szó, hogy tiszta és csillogó négykerekűt szeretnénk látni a garázsfeljárón, hanem arról is, hogy a gondoskodó ápolással meghosszabbíthatjuk autónk élettartamát mind a külső, mind a belsőt illetően.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 22. csütörtök, 11:00

Elektronok diadala Frankfurtban – 0-100 km/h 2,8 mp alatt

Nyomtatás

A horvátok nem épp autógyártásukról nevezetesek, ezúttal mégis olyan négykerekűről ejthetünk szót, amely szomszédunk garázsából gördült ki. Ráadásul nem is akármilyen gépről beszélünk, az elektromos hajtású Rimac Conpcept One ugyanis 2,8 másodperces 0-100-as sprintjével könnyen borsot törhet a klasszikus szupersportautók orra alá.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 16. péntek, 17:13

A reformer - a maga nemében egyedülálló a Smart Forvision

Nyomtatás

Angela Merkel sziklaszilárd célkitűzése, hogy 2020-ra nem kevesebb, mint egymillió elektromos autó rója Németország útjait, s mivel láttuk, hogy okos tanácsadói közbenjárására az atomerőművek leépítésének ügye mellé is bólogató kutya módjára volt képes kiállni, azon sem lepődnénk meg, ha újabb világmegváltó ügyét is sikerrel verné át minden illetékes szervezeten.

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 02. péntek, 14:56

Intelligens evolúció – minden az új Porsche 911-ről

Nyomtatás

Azok számára, akik a végtelenbe szerették volna ordítani a nyers erő diadalát, a Porsche 911 sosem volt jó választás. Ennél már a farmotoros kupé legelső verziója is bonyolultabb képletet használt: az intelligens, mérnöki gyorsaságot. Időközben a generációk során ezt tökélyre fejlesztett a Porsche, ám most – az új idők és a gyártó új modellsorozatainak szelével – érkezett el az idő, hogy még több kompromisszummal leszámoljanak.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 24. szerda, 08:45

A megfizethető luxus - használt különlegességek után jártunk

Nyomtatás

Luxusautó vásárlása izgalmas dolog, hiszen aki valami különlegeset szeretne a garázsába gurítani, roppant szerteágazó mezőnyből választhat magának - ráadásul ha használt modellel is beéri, nem feltétlenül kell nagyon mélyen a pénztárcájába nyúlnia. Persze ha valaki luxusautóról beszél, mindenkinek az Audi A8 – Mercedes-Benz S – BMW 7 – Lexus LS kvartett jut eszébe, mi viszont összegyűjtöttünk néhány érdekesebb darabot, amelyek természetesen színültig luxussal vannak megtöltve, mégis néhány évesen már korrekt áron kínálják őket.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 23. kedd, 14:27

Megbélyegzett autók – egy elfeledett hobbi is őrzi az autózás történetét (galériával)

Nyomtatás

Cikkem apropóját egy másik irományom információgyűjtése adta. Miközben régi járművek katalógusait kerestem a világhálón, a kezeim közé – vagyis a képernyőmre – kerültek gyönyörű autós bélyegek. Bár én is gyűjtöttem régen őket, a témának utánajárva kiderült, hogy a mára már egyáltalán nem „trendi” filatélia területén igen népszerű a járműves téma. Elképesztően gazdag a kínálat, a gyűjtők a legritkább sportautók, híres versenyek, vagy akár még autós szépségversenyeket megörökítő darabok között is csemegézhetnek. Egy-egy ritkaságnak akár több százezer forint is lehet az értéke, ráadásul olyan egzotikus államok bélyegei is emelhetik a gyűjtemények rangját, melyekről még a földrajzban járatos emberek is csak ritkán hallottak – sőt, az is nehezen hihető, hogy azon a vidéken létezik postaszolgálat.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 18. csütörtök, 16:43

Vásznuk az aszfalt, ecsetük a jármű, festékük a gumi – a drift világa

Nyomtatás

Hogy mi is az a drift? Sokan próbálták már definiálni, néhányan még a szó fordítását is megkísérelték, sőt, én is megteszem: hiánypótló. Az autóipar hihetetlen utat tett meg az elmúlt egynyolcad évezredben; egyre jobb, pontosabban vezethető, gyorsabb járművek születtek, a versenypályákon sorra dőltek meg az újabb és újabb körrekordok, ám valahogy kezdett kiveszni a látvány a versenypályákról és a vezetési élmény a hétköznapi sofőrködésből.

Módosítás dátuma: 2017. április 03. hétfő, 07:22

Jobb kanyar, bal kanyar II. – kormányzás elöl és hátul

Nyomtatás

Az elmúlt részben a kormányművek főbb típusait vázoltuk fel, mélyére ástunk a szervós rásegítésnek és kitekintettünk a jövőbe is, azonban a biztonságra, valamint az igényes és ínyencségnek számító négykerékkormányzásra nem tértünk ki. Ezúttal ezt a csorbát köszörüljük ki a kormányszerkezet további boncolgatásával.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 04. csütörtök, 15:20

A jelzőlámpa sárgája nem „bolondbiztos” – feltételezi a sofőr józan cselekvőképességét!

Nyomtatás

Érdeklődve figyel(t)em a médiában megjelenő híreket és a rendőrség közleményeit, miszerint a rend őrei bírságolni fognak bizonyos esetekben akkor is, ha valaki a sárgán hajt át. Furábbnál furább hírek, elgondolások látnak napvilágot, azzal viszont senki nem foglalkozik, hogy mi a kérdés háttere forgalomtechnikai szempontból, illetve a józanész felől megközelítve. Pedig amint majd cikkünkből is kiderül, sajnos a közlekedés túl bonyolult és komplex ahhoz, hogy minden részletét tökéletesen be lehessen szabályozni, illetve betartatni a többé-kevésbé működő, szükségszerűen józan észt és normál ítélőképességet feltételező szabályokat.

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 02. kedd, 17:24

Jobb kanyar, bal kanyar – a kormányművek lelkivilága

Nyomtatás

Vannak dolgok, amelyek nélkül autó nem létezhet, s ezen a listán a kormánymű igen előkelő helyet foglal el. Manapság gyakorta találkozunk olyan írásokkal, tesztekkel, amelyek szinte meg sem említik a vezetési érzet, az élmény egy meghatározó elemét, amely mind szinte minden, az idők során alapos fejlődésen ment át.

Módosítás dátuma: 2012. június 13. szerda, 16:49

Euro 4-5-6 - az európai emissziós normák nyomában

Nyomtatás

Szénmonoxid, nitrogén-oxidok, szálló részecskék… csak pár kulcsszó, amely a kibocsátási normák, így napjaink leggyakrabban felcsattanó fogalmai azon beszélgetések, cikkek mondatai közt, amelyek a környezettudatos közlekedéssel, a rohamosan fejlődő technikával vagy csak egyszerűen az autózással foglalkoznak. Sokan nem is sejtik, milyen komoly hatást gyakorolnak(tak) ezen mérőszámok az ipar előrehaladásában.

Módosítás dátuma: 2011. július 18. hétfő, 13:44

42. oldal / 50