Magazin

Nagy Magyarok az autótörténelemben I: Farkas Jenő és Galamb József

Nyomtatás

A héten beharangoztuk 'Nagy Magyarok az autótörténelemben' című cikksorozatunkat, amit nem ok nélkül kezdeményezünk 2016-ban: amint arról szerdai írásunkban is megemlékeztünk, idén ünnepeljük az autózás 130. évfordulóját, ami éppen elegendő okot ad arra, hogy kicsit mi is visszatekintsünk a történelemben, mégpedig híres magyar feltalálók, mérnökök bemutatásával. A sort ezúttal Farkas Jenővel és Galamb Józseffel kezdjük, akik a 20. század elején Henry Ford alkalmazásában a világ első sorozatgyártású autóján munkálkodtak.

Módosítás dátuma: 2016. augusztus 08. hétfő, 20:08

Hazánk is büszke lehet az autózás 130. évfordulóján

Nyomtatás

1894 előtt még senki sem ismerte azt a szót, hogy „autó”. Kevesebb mint két emberöltővel ezelőtt a motorizáció igencsak gyerekcipőben járt, s egyetlen villanással később, 2016-ban a járműállomány már közel 1 milliárd példánynál tart világszerte. A hihetetlen mértékű tudományos és technikai fejlődés mögött büszke férfiak (és néhány Hölgy) munkássága, tudása, s ami a legfontosabb; szenvedélye áll.

Módosítás dátuma: 2016. július 22. péntek, 19:09

Az emberi hülyeség határtalan – már 3 balesetet okoztak az önvezető Teslák

Nyomtatás

Az autókban egyre szélesebb körben használt önvezető rendszerek rendkívül megosztók, mégpedig nem véletlenül – vannak, akik maximálisan megbíznak a technika vívmányaiban, mások viszont igencsak szkeptikusan fogadják a kamerák, érzékelők és programok által irányított autókat, mondván, nem egészséges, hogy egy gépre bízzuk magunkat.

Módosítás dátuma: 2016. július 14. csütörtök, 15:26

Ne féljünk a sok kilométertől – inkább a tekerés?

Nyomtatás

Csodák nincsenek”, hangzik az egyik örökérvényű mondás, ami az életben valóban rengeteg aspektusból megállja a helyét; többek között az autók világában is, legyen szó akár az új négykerekűek piacáról, akár a használt gépjárművekről. Jelen cikkünkben utóbbi témával foglalkoznánk dióhéjban: a használtautó-vásárlásról, annak buktatóiról, problémáiról, vagy éppenséggel a tanácsokról végeláthatatlanul hosszú cikket lehetne írni. Mi ehelyett pusztán néhány gondolatot osztanánk meg, hátha ezzel segítünk Önöknek kicsit tisztábban látni a helyzetet és hátha segítünk szembenézni a valósággal, így pedig talán kevesebb csalódás érheti Olvasóinkat.

Módosítás dátuma: 2016. július 11. hétfő, 22:15

Autótartás haszonnal – közlekedés ráfizetés nélkül, 10 millió alatt

Nyomtatás

Az autó luxustermék, amelynek birtoklása pénzbe kerül. Az esetek 99 százalékában az állítás teljesen igaz, végtére semmi sincs ingyen, de van az a bizonyos egy százalék, amikor a dolgok a fejük tetejére állnak, és autónk hirtelen pénzt kezd fialni nekünk. Megnéztük, hogy 10 millió alatt melyik négykerekű jelenthet jó befektetést.

Módosítás dátuma: 2016. július 07. csütörtök, 12:15

McLaren P1-gyel munkába járni? - a japán úriember nem viccel (videó)

Nyomtatás

Bizonyára sokan eljátszottunk már a gondolattal – én biztosan –, hogy milyen lehet egy igazi szuperautót birtokolni: vajon lenne merszünk napi szinten használni, esetleg csak egy-egy pályanapot látogatnánk meg vele, vagy hét lakat alatt tartanánk, hogy nehogy valami baja essen? A tulajdonosok közül sajnos sokan utóbbit választják, de ha valaki használja is, akkor is inkább a versenypályás megoldás a nyerő – persze hazudnánk, ha azt mondanánk, nem értjük meg őket. Nem úgy Go Hiramatsu úr, aki egy McLaren P1 büszke tulajdonosa, amit bizony napi teendői elvégzésére is bátran használ.

Módosítás dátuma: 2016. július 07. csütörtök, 14:35

Büszke a Michelin az új magyar abroncsra – Pilot Sport 4 bemutató

Nyomtatás

Két okból is örömmel fogadtuk a Michelin meghívását az idén bemutatott Pilot Sport 4 abroncs nemzetközi menetpróbájára, ami meglepő módon Magyarországon zajlott, mégpedig nem véletlenül: az újdonság hazánkban, a Michelin nyíregyházi üzemében készül, amely gyár elsősorban a magasabb technikai színvonalú, ritkább és különlegesebb Michelin abroncsok készítésére specializálódott.

1,1 millió autót hív vissza a Fiat-Chrysler a halált okozó váltókar miatt

Nyomtatás

Nemrégiben már hasábjainkon is olvasható volt, hogy a Fiat Chrysler konszern minteyg 1,1 millió automataváltós autójában nem megfelelő az automataváltó előválasztókarjának működése, ami akár halálos problémához vezethet. Sokat nem kellett várni, immáron konkrét sérülések és számok mutatják meg, hogy valóban baj van ezekkel az alkatrészekkel.

Módosítás dátuma: 2016. június 29. szerda, 11:59

Autózás felelősséggel - hajtásláncok jövője az autóiparban

Nyomtatás

Haladás - ha másutt nem is érezzük bőrünkön intenzíven, az autózás világában kis túlzással szinte napról napra érezzük a kisebb vagy nagyobb előrelépéseket, legyen szó a multimédiás és információs tartalmak integrálásáról, a biztonságot fokozó aktív vagy passzív asszisztensekről, s természetesen magáról a technikáról, a hajtáslác innovációjáról.

Módosítás dátuma: 2016. június 23. csütörtök, 16:44

Ha nyár, akkor fagyi - a legérdekesebb és legszebb fagylaltos autók

Nyomtatás

Nyakunkon a nyár, készülhetünk a hőségre. Egyre többen rakatják rendbe autójukban a klímát, de megnő a kereslet a kabriók iránt is. Pedig ezek mind félmegoldások. Ha valaki kellemesen szeretne utazni nagy melegben, annak ideális megoldás pusztán a fagylaltos autó lehet. Gondoltuk volna, hogy a jópofa ötlet - miszerint a finom jeges csemegét egészen a vásárló szájáig, háztól-házig kell vinni – már az 1920-as években felvetődött a Walls Ice Cream Company vezetőiben? 1924-től háromkerekű triciklis flottával terítették a fagylaltot és állítólag egész szép bevételt könyvelhettek el a furcsa üzletágból.

Módosítás dátuma: 2016. június 21. kedd, 13:50

Életeken át - a Ford Edsel Roadster 1934-ből

Nyomtatás

Sokszor tanakodunk azon, hogy vajon milyen is a tökéletes autó. Mit kapnánk akkor, ha elrugaszkodnánk a praktikumra vonatkozó minden igényünktől, s csupán a szívünkre hallgatva kezdenénk el húzni a vonalakat az előttünk heverő üres papírlapra? A válaszért ezúttal 77 éves időutazásra indulunk, hogy a múlt egy olyan nagysága önthesse fémbe az elképzeléseit, aki gyakorlatilag a mobilizmussal együtt született.

Módosítás dátuma: 2016. június 16. csütörtök, 08:30

9. oldal / 47