Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

Napjainkban már nem irreális elvárás, hogy autónk állapotát és adatait okostelefonunkon keresztül tudjuk ellenőrizni, mégis kevés gyártó kínál ilyen lehetőséget. Nemrég egy egyszerű, de nagyszerű szerkezet járt nálunk, ami szinte mindenki számára lehetővé teszi mindezt, sőt, ennél is többre képes, ráadásul megrendelésével ingyenesen férünk hozzá az Allianz Assistance 24 szolgáltatáshoz is, valamint akár 20% kedvezményt kaphatunk az Allianz Casco biztosítás díjából – íme, a Drive2Save applikáció.

A legtöbb négykerekűhöz jó ideje elérhető a fogyasztást és egyéb adatokat kiíró fedélzeti számítógép, néhány gyártó pedig okostelefonos alkalmazást is kínál a járművekhez, ám a legtöbb (egyelőre) kevés információval szolgál. Ezekkel ellentétben a Drive2Save egység a lehető legpontosabb adatokkal képes ellátni minket, ugyanis a legtöbb négykerekűben megtalálható OBD-II-es járműdiagnosztikai csatlakozón keresztül kapcsolódik az autónkhoz, amin keresztül a szervizben is ki tudják olvasni a hibakódokat.

Az univerzális eszköz behelyezése egyszerű feladat

Az aprócska kütyü behelyezése nem nagy ördöngösség, hiszen csupán meg kell keresnünk autónk OBD-csatlakozóját és egy egyszerű mozdulattal be kell dugnunk a fekete dobozt. Ezt követően okostelefonunkat kell elővennünk, hogy telepítsük rá az iOS ill. Android rendszerekhez egyaránt elérhető ingyenes alkalmazást – az informatikai háttér miatt nem kell aggódnunk: a Magyar Telekom biztosítja a zavartalan működést. A készülék kifejezetten az autónkhoz van rendelve, így az alkalmazás letöltése után a gépjármű adatait megadva tudjuk párosítani az eszközt az okostelefonunkkal.

Ezek után nincs más dolgunk, mint a rengeteg funkció között eligazodni, ami a logikus felépítésnek köszönhetően nem jelent problémát. Egyedül a fogyasztásméréshez van szükség kalibrációra, ez azonban szintén nem nagy feladat, hiszen csupán annyit kér a rendszer, hogy tankoljuk tele az autónkat, majd tegyünk meg vele 100 kilométert, aztán ismét töltsük tele a tankot, hogy a lehető legpontosabb adatokat kapjuk meg. A készítők egyébként 2-7%-os hibahatárt engednek meg, ami üzemanyagszonda nélkül egyedülállónak számít.

Kalibrálnunk kell a szerkezetet, de ez nem nagy feladat

Nézzük meg, hogy pontosan mire is képes az applikáció:

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb adatokat rögtön az alkalmazás kezdőképernyőjéből el tudjuk érni, ugyanis megnyitás után az utolsó nullázás óta megtett út, az átlagfogyasztás, a teljes üzemanyag-fogyasztás és a vezetési idő fogad minket. Ezek nagy része ugyan egy átlagos fedélzeti számítógépben is adott, de a teljes fogyasztás például sokat segíthet, ha gondba kerülünk a hatótávval kapcsolatban – ha tudjuk, mennyit tankoltunk, akkor azt is tudjuk, hogy mennyi üzemanyagunk maradt a tankban.

Ezekről az adatokról egyébként rengeteg statisztikát vezet az app: havi lebontásban is láthatjuk, hogy miként alakult a fogyasztás, a megtett táv és az autóban eltöltött idő, de hasznos tanácsokkal is szolgál a rendszer, hogy például miként tudnánk csökkenteni az autó étvágyát. A menüben rengeteg beállítás elérhető, például kérhetünk értesítéseket a különböző eseményekről, vagy aktiválhatjuk az útnyilvántartást, amely az eszközbe épített GPS segítségével nyomon követi, hogy merre jártunk. A GPS segítségével ráadásul térképen nézhetjük meg, hogy hol parkoltunk a kocsival, de ha épp nem mi használjuk a négykerekűt, akkor is nyomon tudjuk követni a helyzetét (pl. lopás esetén).

Rengeteg statisztikát tudunk megvizsgálni

Amint korábban már említettem, a Drive2Save a vezetési stílusunkat is képes fejleszteni: az applikációban térképen és grafikonon is visszanézhetjük, mikor fékeztünk erősen, változtattunk hirtelen irányt vagy pörgettük kedvezőtlen fordulatszámon a motort. Ezekből az adatokból sokat tanulhatunk a saját vezetési szokásainkról, könnyedén, játszva figyelhetjük, hogyan javulnak statisztikáink hónapról hónapra, miközben mérséklődik autónk üzemanyag fogyasztása.

Talán még ennél is hasznosabb funkció a hibakódok megjelenítése, ugyanis az OBD-II csatlakozón keresztül kocsink állapotát is képes figyelni a szerkezet, és amint hibát észlel, azt kijelzi nekünk – több mint 10 000 hibakódot és azok leírását ismeri a szoftver. Amennyiben kívánjuk, mi magunk is leellenőriztethetjük autónkat a rendszer segítségével, illetve karbantartási emlékeztetőket is beállíthatunk, így az időszakos szervizeket sem mulasztjuk majd el.

Mindezek mellett is van több hosszú távú előnye a Drive2Save-nek. Ilyen például a lekövethető előélet: amennyiben úgy döntenénk, hogy eladjuk autónkat, úgy a rendszerben tárolt adatokkal könnyen tudjuk bizonyítani a járgány előéletét, annak minden hibájával és a pontos futásteljesítményével együtt – ez ráadásul nem csak az eladónak, de a vevőnek is előnyt jelent.

Nem csak okos, kedvezmények is járnak mellé

Sőt, az applikációval az adásvétel bekövetkeztéig meg is tudjuk védeni az autónkat: az engedély nélküli motorindítás-riasztás funkció segítségével a vezető azonnal értesül arról, ha járművét illetéktelenül mozgásba hozták, de akkor is riasztást kap, ha eltávolították belőle az OBD-II eszközt.

Ezzel azonban még mindig nincs vége a hasznos funkciók sorának, ugyanis a Drive2Save akkor is segít, ha mi kerülünk bajba az utakon: segélyhívás leadására is képes. Az Allianzzal való együttműködésük keretében ugyanis a Drive2Save ügyfelek nem csupán az Allianz cascóból kapnak jókora kedvezményt, de az Allianz Assistance 24 szolgáltatáshoz is ingyenesen jutnak hozzá, amely elakadás esetén az autómentésen kívül akár cserejárműre vagy hotelszolgáltatásra is kiterjedhet, legyen szó akár műszaki elakadástól vagy közúti balesetról.

A kisebb hibákat néhány frissítés könnyen megoldhatja, egyébként pedig hasznos a Drive2Save

A segélyhívást a felhasználó saját maga is kezdeményezheti az applikáción keresztül, de amennyiben borulást észlel a szerkezet, úgy automatikusan is elindul a folyamat: mobilinternettel kapcsolódó okostelefonunkon megjelenik egy figyelmeztetés, amire 10 másodpercünk van reagálni. Ha nem reagálunk vagy megerősítjük a vészhelyzetet, akkor az alkalmazás tárcsázza az Allianz segélyközpontját, akik az Allianz Assistance 24 szerint segítenek nekünk.

A Drive2Save rendszer összességében egy innovatív, hasznos megoldás arra, hogy még jobban nyomon tudjuk követni autónk állapotát, és mindemellett képes segítséget és biztonságot nyújtani a mindennapokban. Bár tapasztalataim szerint az alkalmazás működése még nem tökéletes, azonban néhány egyszerű frissítés könnyen segíthet ezen. Az apró hibákat (pl. irreleváns hibaüzenetek illetve figyelmeztetések) leszámítva a működésére sem lehet panaszunk, így mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Kommentek