Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Goodwood Festival of Speed az autózás világának egyik legnagyobb ünnepe, ahol a legdrágább veteránoktól kezdve a legmodernebb szuperautókon keresztül egészen az egyedi koncepciókig mindenféle négykerekűt megcsodálhatnak a látogatók – ráadásul mozgásban, köszönhetően a nagyjából 1,86 kilométeres kis „hegyi felfutónak”. Idén először azonban olyat láthat majd a közönség, amit korábban még soha: a Roborace Robocar pilóta nélkül fog végigszáguldani a pályán.

 

A Roborace nevű vállalat mostanra szép ismertséget szerzett Robocar névre keresztelt koncepciójának köszönhetően, hiszen a világ több pályáján is bizonyították már, hogy szupermodern koncepciójuk pilóta nélkül is képes versenyképes időket autózni. A különleges négykerekűt négy elektromotor hajtja, amelyek együttes teljesítménye 507 lóerő. A tájékozódásban rengeteg szenzor segíti a Robocart – a lézeres egységeken keresztül az ultrahangos, kamerás és radaros megoldásokon át egészen a GPS rendszerig –, amelyeknek köszönhetően 360 fokban mindent lát.

A különleges alkalomról maga Charles Gordon-Lennox, Richmond hercege és a Festival of Speed megalapítója nyilatkozott: „Nem tudok elképzelni ennél izgalmasabb módot arra, hogy megünnepeljük az ezüstjubileumunkat, mint megadni a lehetőséget a Roborace-nek, hogy az első autonóm versenyautóként végigmenjenek a pályán. A Roborace nagyon fontos szerepet tölt be a jövő mobilitásában, kihívást biztosítanak a közvélemény számára, és helyet adnak az új technológiáknak” – árulta el az úriember, aki szerint ezek teszik a tökéletes partnerré a vállalatot. Kíváncsian várjuk, hogy miként sikerül majd az első elektromos autó bemutatkozása a legendás rendezvényen.

Kommentek