2018. Augusztus 17., Péntek

Frissitve:03:20:32

Idén újra jön a Ford ingyenes vezetéstechnikai tréningje a fiataloknak

Nyomtatás

A Ford Alapítvány által világ 40 országában sikeresen működő Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozat 2017-es debütálása után idén is megérkezik Magyarországra, amit nagy örömmel jelentett be ma a Ford. A társadalmi szerepvállalás program célja, hogy segítse a 18-24 év közötti friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalokat a vezetési gyakorlat megszerzésében, hogy elkerülhessék az autóbaleseteket. Ebben az évben is 320 fiatalt várnak a szervezők.

A közúti közlekedés jelenti a legnagyobb veszélyt a fiatalokra: Magyarországon évek óta ez az első számú halálozási ok, a felmérések szerint korcsoport közel 15% százaléka okozott vagy szenvedett már el autóbalesetet. A Ford Driving Skills for Life programot 2003-ban az USA-ban indította el az autógyár. Mostanra pedig 41 országban tartanak sikeres tréningeket világszerte, összesen több mint 1 000 000 fiatal számára biztosítva gyakorlati képzést. 2013-as európai bevezetése óta – 12 milió eurós befektetéssel – kontinensünkön is több mint 30 000 friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalnak segítettek már, és hazánkban is hosszútávra terveznek. A 4, egyenként félnapos tréningre szeptember 22-23 kerül sor a Pólus Center parkolójában, Budapesten, de az érdeklődők már most is jelentkezhetnek rá a www.drivingskillsforlife.hu weboldalon.

A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok olyan veszélyhelyzetek megoldását tanulják, mint az alulkormányzottság (vizes/havas úton való megcsúszás), a vészfékezés, és manőverezés illetve a zavaró tényezők, mint a vezetés közbeni mobilozás hatásai. A tréningen kreatív szemléltetőeszközök és számítógépes szimulációk és VR élmény is segítik fejlődésüket. A Ford által fejlesztett ittas vezetést és droghasználatot sőt másnaposságot szimuláló öltözetének kipróbálása is a program része. A Ford európai kutatása szerint ugyanis a fiatalok 13 százaléka vezetett már ittasan, 8 százaléka illegális szerek hatása alatt, vagy 15 százalék pedig másnaposan.

A 2018-as Ford Driving Skils for Life program fókuszában a városi biciklistákkal közös, biztonságos közlekedés áll. Ahogy egyre többen kezdenek biciklivel közlekedni, úgy sokasodnak az európai nagyvárosokban az autósok és a kerékpárosok közti incidensek. Az eltérő tempóban közlekedő autókat és bicajokat biztonságosan elválasztó infrastruktúra fejlesztése nehezen tud lépést tartani ezzel a jelenséggel, ezért a Ford európai átfogó kampányt indít, amelynek célja, hogy segítsen biztonságosabbá, tisztábbá és kevésbé zsúfolttá tenni a városi utakat.

"Szó szerint kijózanítóak a hazai közúti balesetekkel foglalkozó statisztikák. 2016-ban a hazai közutakon összesen 15 514 olyan baleset történt, amelyet járművezető okozott. Ezen balesetek 15%-át, 2272-t 25 évesnél fiatalabbak okoztak. A kezdő vezetők rutintalanságát, tapasztalatlanságát jól illusztrálja, hogy körükben a farolás, felborulás és pályaelhagyás miatti személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek, valamint az álló járműnek és szilárd tárgynak ütközés aránya különösen magas (az előbbinél közel 21 %, az utóbbinál mintegy 17 %)." - mondta Óberling József, r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

„Az európai fiatalok halálozási okai között az első helyen szerepel az autóbaleset, ezért kiemelten fontos, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkező, rutintalan fiatalok minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját a nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, a magyar hatóságok bevonása mellett, így ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is. A képzés során a számítógépes játékok, és a virtuális valóság is a segítségünkre lesz, valamint a drogok és az alkohol hatásait demonstráló öltözettel, illetve a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával zajlik majd az izgalmas felkészülés." - mondta Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a program vezető trénere.

A sajtótájékoztatón egy gyors gyakorlati bemutatót is tartottak nekünk az instruktorok, melyek a biciklisekkel szembeni odafigyelésre hívták fel a figyelmet – egyrészt a kellő távolság megtartása, másrészt pedig a holland módszer elsajátítása volt reflektorfényben. Utóbbi lényege, hogy az ajtót – akár sofőrként, akár utasként utazunk – az ellenkező oldali kezünkkel nyissuk ki, aminek köszönhetően testünk és fejünk is automatikusan fordul, így időben észrevehetjük a hátulról érkező kerékpárost, és visszahúzhatjuk az ajtót. A biciklis balesetek jó része egyébként ilyen helyzetekből fakad.

A Ford Driving Skills for Life kezdeményezését egyébként mi is teljes mellszélességgel támogatjuk, hiszen valóban nagyon fontos, hogy a fiatalok tudják, hogy mire kell számítaniuk a veszélyhelyzetekben, és azokra hogyan kell reagálniuk. Mindezt ráadásul most ingyen sajátíthatják el, így a 18 és 24 év közöttieknek mindenképpen ajánljuk a regisztrációt a szeptember 22-23-án megrendezésre kerülő rendezvényre, az alábbi videón pedig az is jól látszik, hogy milyen jó hangulatban és színes programok közepette tanulhatnak a résztvevők.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark