Szoftverhiba okozhatta az önvezető Uber prototípus halálos gázolását (videó)

Nyomtatás

Még március végén számoltunk be róla, hogy az Uber egyik teljesen önvezető prototípusa elgázolt egy nőt Arizonában, aki később belehalt a sérüléseibe. Azóta a hatóságok természetesen gőzerővel vizsgálják az esetet, és bár hivatalos információkat egyelőre nem osztottak meg a nagyközönséggel, néhány kiszivárgott információ szerint egy szoftverhiba okozhatta az esetet.

Maga a baleset egyébként igencsak különös körülmények között történt, hiszen már akkor is megállapították a hatóságok, hogy tulajdonképpen az útra lépő, biciklit toló nő volt a hibás, hiszen egy teljesen beláthatatlan, kormosötét helyen került az autó elé. Ezt pedig az alábbi, felkavaró felvételeket tartalmazó videó is megerősíti, hiszen akárhányszor nézzük újra, egyszerűen semmit nem látni a biciklisből. Mindezek alapján akkor azt mondták, hogy a gázolást egy sofőr sem tudta volna megelőzni, ám mégis felmerült a kérdés, hogy a mindent látó kamera- és radarrendszer miért nem vette észre a gyalogost – holott sötétben is tökéletesen kellett volna érzékelnie.

Figyelem! Felkavaró képeket tartalmazó videó!

A legújabb, kiszivárgott információk szerint a baleset egy szoftverhiba miatt történhetett meg: az autó rendszerei ugyan észrevették a biciklit toló nőt, de valamilyen oknál fogva „álpozitív” jelnek érzékelték, ami olyan esetekben fordul elő, ha az autó úgy ítéli meg, ezen az akadályon át kell haladnia – például egy átlátszó szatyor, vagy valamilyen levegőben szálló papírdarab. Mindez pedig azt jelentheti, hogy bár egy hús-vér sofőr nem tudta volna megakadályozni a balesetet, mégis az Uber autója a hibás.

Arról egyébként egyelőre nincs információ, hogy mindez hogyan fordulhatott elő, de azóta egyébként nem csak az Uber, hanem az összes többi gyártó is felülvizsgálatot indított a saját önvezető prototípusainak tekintetében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő ilyen esetek. Nem csak magukat a prototípusokat igyekeznek továbbfejleszteni, hanem az autóban ülő „biztonsági sofőröket” is igyekeznek továbbképezni. Mindenesetre alig várjuk már a hatóságok hivatalos álláspontját az ügyben.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark