Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A rendszerváltás előtt a rendőrség autóflottájának krémjét LADA márkájú autók adták, amiket aztán a nyugati autók betörésével természetesen szépen lassan leselejteztek. Az orosz márka nemrég tért vissza hazánkba, és most az első „újkori” LADA rendőrautó szolgálatba állását ünneplik, ami az Érdi Rendőrkapitányság Törökbálinti Rendőrőrséhez kerül, ráadásul a helyiek adományainak köszönhetően.

A szóban forgó típus nem más, mint egy 4X4 Classic – amit sokan inkább Niva néven emlegetnek –, aminek egyedüli használója Pallai Tamás körzeti megbízott, és járőrkutyája, a belga juhász Sophie lesz. Tőle tudtuk meg, hogy több dolog is amellett szólt, hogy választásuk a LADA 4x4-re esett.

Korábban is voltak Niva rendőrautók

A legnyomósabb érv, hogy a terep, amelyen szolgálatot teljesít indokolttá tette egy kiváló tereptulajdonságokkal rendelkező terepjáró vásárlását. Tamás körzete bővelkedik hegyes-dombos területekben, akár 50-100 méteres szintkülönbséggel, kevés aszfaltúttal, vagy olyan utakkal, amelyeket személyautóval lehetetlen bejárni. A következő érv, ami a LADA 4x4 mellett szólt, hogy korábban volt már egy Nivája a rendőrőrsnek, ami tisztességesen állta a sarat és nagyon meg voltak vele elégedve. A harmadik, de semmiképpen sem kevésbé fontos indok az elérhető ár volt – és akkor a kutyaszállításról még nem is beszéltünk, aminek szintén megfelel a 4X4 Classic.

„Nagyon meg vagyok elégedve az autóval, jelentősen megkönnyíti a munkámat. A vásárlás után szükség volt egy kis finomhangolásra, de a motor és a futómű szépen teszi a dolgát. Bármerre megyek, mindenhol a csodájára járnak, látszik, hogy az emberek érzelmileg kötődnek a régi Nivához. Az autó terepképességeit napi szinten használjuk, és kijelenthetem: nem ismer akadályt. Valóban rettenetes útviszonyok között is képes volt közlekedni. Szépen, kitartóan végigdolgozta magát a mély mocsaras, ragacsos, saras részeken.” – nyilatkozta Pallai Tamás.

Adományokból gyűlt össze a pénz az új LADA rendőrautóra

Így folytatta: „Bízunk benne Sophie-val, hogy hosszú időn át lesz a munkatársunk a LADA 4x4 Classic. Mivel én használom egyedül, mindent megteszek annak érdekében, hogy megkíméljem. Azt gondolom, hogy ezzel az adományozók jóindulatát és segítségét is megbecsülöm.” Az első „újkori” LADA tehát éppen egy régóta piacon lévő modell lett, de nem kizárt, hogy később a modernebb típusok közül is helyet kaphat majd néhány modell a rendőrség flottájában.

Kommentek