Az alábbi cikkünk még egy korábbi holnapstruktúrából származik, így előfordulhatnak szerkesztési hiányosságok. Megértésüket köszönjük.

A Mercedes-Benz G-osztály hamarosan új generációba lép, a gyáriak pedig egyre inkább igyekeznek felhívni erre a figyelmet. Nemrég egy utolsó, búcsúzó kiadást alkottak meg a jelenlegi változatból, ezúttal pedig egy videós sorozatot indítottak, amely a típus 10 legemlékezetesebb pillanatát hivatott bemutatni nekünk. Nem meglepő módon az első részben az 1979-es bemutatót elevenítik fel a németek.

A nagy leleplezés ugyan 1979-ben történt, de a G-osztály pályafutása jóval előbb, még 1972-ben kezdődött, amikor a németek elkezdték fejleszteni a típust. Alig egy évvel később egyesítették erejüket a Steyr-Daimler-Puch AG-vel, hogy megalkossanak egy magánhasználatra készülő, könnyű terepjárót. Rengeteg lehetőség felmerült, de végül az egyik legbonyolultabb célt tűzték ki maguk elé a gyáriak, amivel jó sok álmatlan éjszakát okoztak a mérnököknek.

Már 1973-ban elkészítettek egy valós méretű, fából készült modellt, és elkezdték tesztelni az első prototípusokat is. Az autó megálmodói több különböző karosszériaváltozatot képzeltek el, így végül a létraalvázas megoldásra esett a választás, amely lehetővé teszi a változatosságot. 1975-ben már egy újabb tanulmányt tudtak prezentálni a mérnökök, amit látva Irán Shahja – aki egyébként komoly befektető volt a Daimler-Benzben – szeretett volna egy katonai változatot is. Végül le is adtak egy 20 ezer darabos megrendelést, ám az iráni forradalom miatt végül ezt lemondták – azonban a későbbi kormány végül mégis rendelt ezekből a hosszú tengelytávú, vászontetős változatokból.

A vásárlók számára 1979-ben vált elérhetővé a G-osztály: rövid tengelytávval kabrióként és zárt felépítéssel is, míg a hosszabb változatban csak zárt felépítéssel lehetett megrendelni. Kezdetben egy négy- (72 LE) és egy öthengeres (88 LE) dízellel, valamint egy hat- (150 LE) és egy négyhengeres (90 és 100 LE) benzinessel volt elérhető a G-osztály. Azóta természetesen sokat fejlődött az autó, azonban a létraalváz és a formák még most is a régiek – ezek pedig jó eséllyel az új generáció esetén is maradnak.

Kommentek