2018. Április 24., Kedd

Frissitve:03:45:46

Zöldhullám a köbön - 240 lámpa megállás nélkül

Nyomtatás

A nagyobb városokban sokszor érezheti úgy az ember, hogy a jelzőlámpák direkt akarnak kibabrálni vele. A cél természetesen mindig az egymás után következő lámpák összehangolása, de őszintén szólva ez nem mindig sikerül még Budapesten sem. Nem úgy New Yorkban, ahol egy Noah Forman nevű úriembernek sikerült kifognia egy 240 lámpából álló zöldhullámot – persze ehhez kellett az is, hogy éjszaka induljon útnak.

December 6. volt az a nap, amikor Noah már hajnalban a volán mögé ült, hogy aztán a fedélzeti kamerája segítségével rögzítse azt, amit ha nem látunk, talán el sem hiszünk – valószínűleg ő is így volt ezzel. A férfi Manhattan utcáin hajtotta végre a lehetetlennek tűnő feladatot, és bár többször is le kellett lassítani, teljesen sosem állt meg, ez pedig kitűnően látszik a felgyorsított, de így is közel 5 perces videóban – normál időben egyébként több mint 25 percig nem kellett megállnia a sofőrnek.

Azzal persze mindenki tisztában van, hogy ugyanezt a nappali forgalom mellett biztosan nem lehet véghez vinni, de ettől függetlenül jól látszik, hogy mennyi múlhat a jelzőlámpák hangolásán, amit New Yorkban bizony sikerült kiválóan megoldani. Persze nyilvánvalóan ott sincs kolbászból a kerítés, ahogyan Budapesten is sok helyen lehet kifogni hosszabb zöldhullámokat, de ettől függetlenül azért minden nagyvárosnak példaként szolgálhat ez a videó.

A jövőben egyébként érkezhetnek majd az „okoslámpák” is, melyek képesek lesznek kommunikálni autóinkkal, ezzel tájékoztatva minket, hogy mikor váltanak majd zöldre vagy éppen pirosra. Az Audi már élesben is teszteli a rendszert Las Vegasban, és bár arra nyilvánvalóan még várnunk kell, hogy szélesebb körben is elterjedjen ez a technológia, előbb vagy utóbb valószínűleg minden nagyobb városba eljut majd.
Szóljon hozzá!

A hozzászólások nem tükrözik az Autó Pult véleményét, értük az oldal nem vállal felelősséget.
Regisztráljon Ön is! A regisztrált felhasználók hozzászólása azonnal megjelenik.

Share/Save/Bookmark