A Mercedes kiszáll a DTM-ből a Formula E kedvéért

Nyomtatás

A DTM, azaz a német túraautó bajnokság az egyik legérdekesebb porondja a jól ismert német prémiumtrió folyamatos küzdelmének. Az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz már hosszú évek óta küzd az elsőségért a többek között a Hungaroringre is ellátogató színvonalas sorozatban. Egy korszak azonban hamarosan lezárul, ugyanis a Mercedes-Benznek a 2018-as lesz az utolsó szezonja a DTM-ben, amit a Formula E kedvéért ad fel a csillagos gyártó – 2019-től ugyanis beszállnak az egyre népszerűbb bajnokságba.

A most szereplő három márka közül egyébként csak az Audi és a Mercedes-Benz volt jelen a 2000-es újraindulástól egészen mostanáig – a BMW 2012-ben szállt be, míg az Opel 2005-ig szerepelt. A 2005 és 2011 közötti időszakot követően tehát ismét csupán két gyártó verseng majd a címért. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy a Mercedes a Formula E kedvéért száll ki a harcból, ami egy újabb jele annak, hogy nem csak az utcai autózásban jelenti az elektromosság a jövőt – ezt persze már a hibrid Le Mans-i és Forma-1-es versenygépek is bizonyították.

A 2000-es újraindulás előtt egyébként 1984-től 1995-ig futott a DTM sorozat, mielőtt átnevezték, és a Mercedes már akkor is fontos szereplője volt: 1988-ban szálltak be, és azóta összesen 14 összetett bajnoki címet gyűjtöttek be, és 10-szer diadalmaskodtak egyéniben a versenyzőik, utoljára 2015-ben. Ezeket a sikereket hagyják most hátra a Formula E kedvéért, amely a Mercedes motorsport főnöke, Toto Wolff szerint nem csak nagyon innovatív, hanem a Forma-1-gyel kiváló párost alkot fejlesztési szempontból – azt pedig mondanunk sem kell, hogy a királykategóriában mennyire jól megy mostanában a gyáriaknak.

A Mercedes-Benzet többen is üdvözölték az új sorozatban, így például Alejandro Agag, a Formula E vezérigazgatója és Jean Todt, az FIA elnöke is. A DTM oldaláról természetesen szomorúan fogadták a hírt, de meg kell érteniük, és el kell fogadniuk a csillagosok döntését. Míg a különböző túraautó bajnokságok egyre kevesebb figyelmet kapnak, addig a Formula E egyre komolyabb gyártókat vonz, így nem kizárt, hogy hamarosan a Forma-1 mögé sorakozik majd, és aki látott már ilyen versenyt, az azt is tudja, hogy valóban izgalmas tud lenni.
Share/Save/Bookmark