Elektromos rallycross széria indulhat a Formula E mellett

Nyomtatás

Mostanra nem férhet kétség ahhoz, hogy az elektromotorok jelentik az autózás jövőjét. A különböző gyártók egyre szélesebb palettákkal rendelkeznek hibrid, vagy akár teljesen elektromos autók terén, és ez a növekedés egyre csak gyorsulni fog. Az egyik legfontosabb bizonyíték erre azonban az lehet, hogy immár a motorsportok területén is egyre népszerűbbek az elektromotorok. Elég csak a hibrid Forma-1-es és Le Mans-is versenygépeket említeni, de ott az egyre népszerűbb Formula E is, a legújabb hírek szerint pedig hamarosan elindulhat egy teljesen elektromos rallycross bajnokság is.

Az ötlet a Formula E-ben szereplő gyártóktól érkezett, de mások is nagy erőkkel támogatják. Az új széria a tervek szerint ugyanazokon a hétvégén, és ugyanazokon a helyszíneken lenne megrendezve, mint a Formula E futamok A résztvevők szerint jó hatással lenne a nézőkre, hogyha látnák, hogy az elektromos technológia nem csak a formaautókban szerepelhet jól, hanem az utcai autókhoz jóval közelebb álló rallycross gépekben is.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy ugyanazon a pályán versenyeznének-e, mint a Formula E autók, vagy egy ugyanazon a helyszínen kialakított off-road körön. Az elektromos technológia egyébként kiváló lehet a rallycrosshoz, hiszen ebben a szakágban viszonylag rövid versenyek vannak, és kiemelten fontos a teljesítmény, így a hatótávval nem lesz gond, és a rögtön érkező nyomaték is hasznos lehet.

A Fomula E mezőnyéhez egyébként olyan márkák csatlakoztak már, mint a PSA tulajdonában lévő DS, a Renault, a Jaguar, a BMW, az Audi, a Porsche és a Mercedes-Benz, mely a DTM-et hagyja majd ott az elektromos versenysorozat kedvéért. Wolfgang Dürheimer, a Volkswagen csoport motorsport stratégiájáért felelős feje is megszólalt az ügyben: „egy elektromos rallycross sorozat indítása kiváló ötlet. Az autók lenyűgözőek, a versenyek pedig rövidek, így bőven van idő a töltésre. Tökéletes kiegészítője lenne a Formula E-nek.”

Mindeközben egyébként arról is érkeztek hírek, hogy a jelenlegi rallycross sorozatba is bekerülhet egy teljesen elektromos autókból álló futam, amely szintén kiváló ötletnek bizonyulhat. Sokan ezzel kapcsolatban attól félnek, hogy a villanyos autók elnyomják majd a mostani, benzines versenygépeket, azonban ezzel kapcsolatban jó példa, hogy a Formula E sem csökkentette a Forma-1 iránti érdeklődést – igaz, a jövőben ez még változhat. A villanyos technológia tehát egyre nagyobb szerephez juthat a motorsportokban is.
Share/Save/Bookmark