2018. Augusztus 20., Hétfö

Frissitve:02:02:45

Így élesíti a Volkswagen az elektromos versenygépét (videó)

Nyomtatás

A Volkswagen még áprilisban mutatta be különleges elektromos versenyautóját, az I.D. R-t, amelyet kifejezetten a legendás Pikes Peak hegyi felfutóra készítettek el, kifejezetten abból a célból, hogy megdöntse az eddigi villanyos rekordot a viadalon. Eddig csupán néhány fotón láthattuk az autót, azonban a németek már megkezdték a finombeállításokat is, méghozzá a verseny helyszínén, erről pedig egy izgalmas videót is megosztottak velünk.

A németek – és persze a pilóta, Romain Dumas – már a híres hegyi felfutó helyszínén tesztelik az autót, és keresik a lehető legjobb futóműbeállításokat, az optimális abroncsokat és megfelelő aerodinamikai beállításokat. A Volkswagen egy videót is megosztott arról, ahogyan Dumas először gördül ki a 20 kilométeres „pályára” – ami a hétköznapokban közútként szolgál – a 680 lóerős elektromos szörnyetegben, ami 2,25 másodperc alatt képes 0-ról 100 km/h-ra katapultálni.

A kisfilmben a pilóta maga is megszólal az első élményekkel kapcsolatban: „A gyorsulás és a kanyarsebesség igazán lenyűgöző, ráadásul az autó nagyon kényelmes is. Az elektromos hajtásnak köszönhetően a váltásokra sem kell odafigyelni, így még jobban koncentrálhatok a pályára” – emelte ki a villanyos erőforrás előnyeit Dumas. A közel három perces videót, amit alább megtalálnak, mindenképpen érdemes megnézni, hiszen érdekes látni, ahogyan egy ilyen vad versenygép hangtalanul lő ki a kanyarokban az azonnal ébredő, 650 Nm-es nyomatéknak köszönhetően – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mindössze 1,1 tonnát nyom az I.D. R.

A cél természetesen az elektromos rekord megdöntése, ami jelenleg 8 perc 57,118 másodperc, és valószínűleg nem lesz kétséges, hogy ezt a lécet könnyedén megugorja majd a Volkswagen autója – a kérdés csak az, hogy mennyivel. Az összetett rekord megdöntésére valószínűleg nem lesz esélye az autónak, de mindenképpen közelebb kerülhet majd hozzá, mint eddig bármelyik elektromos négykerekű. Azt egyébként Sébastien Loeb tartja egy Peugeot 208 T16-ossal – pontosan 8 perc 13,878 másodpercről beszélünk.
Share/Save/Bookmark