Máris versenyruhát öltött az új MINI Countryman

Nyomtatás

A MINI már évek óta aktív résztvevője a tereprali világának, és bár minden évben folyamatosan fejlesztik az autójukat, idén valamivel látványosabb újításokat hajtottak végre. Ez természetesen a vadonatúj Countryman bemutatásának is köszönhető, hiszen a versenygép megkapta a gyáriak legfrissebb modelljének formai megoldásait – de természetesen a lemezek alatt még több a változás.

A tervezők tulajdonképpen az alapoktól kezdték az átalakítást, így a friss karosszéria mellett a kifejezetten tereprali céljára tervezett acélcsöves alváz is új fejlesztés. A motorháztetőt laposabbnak álmodták meg a szakemberek, amivel jobb kilátást biztosítanak a sofőrnek, míg az egész autó szélesebb lett és az ajtók elejéhez egy szellőzőt helyeztek el. Egyébként az egész test kevlárból és karbonból készül.

A MINI állandó partnerével, az X-raid csapatával együtt alkotta meg az új Dakar induló Countrymant, melynél rengeteg részletet újragondoltak. Az egész autó súlypontját alacsonyabbra helyezték, köszönhetően az alulra került pótkerekeknek, de a végsebesség és az aerodinamika is sokat javult. Nem meglepő módon a fogyasztás is csökkent, hiszen kisebb lett az autó légellenállása. A kerekek egyébként 25 centis utat képesek bejárni függőlegesen, és a hasmagasság is nagyobb lett. A lassításról víz- és léghűtéses, 320 mm-es acél tárcsafékek gondoskodnak.

A motortérben a BMW hatehengeres, turbós dízelmotorját találjuk, mely 345 lóerős teljesítményt és 800 Nm-es csúcsnyomatékot biztosít a pilóta számára. Az erő egy hatfokozatú szekvenciális váltón keresztül jut el mind a négy kerékhez, és bár pontos adatok nincsenek, minden bizonnyal kellően dinamikusan mozgatja meg az egyébként nem éppen könnyű, 1952,5 kilogrammos testet. A végsebesség 182 km/h, ami ugyan elsőre nem tűnik soknak, a versenyeken szinte soha nincs lehetőség ezt a sebességet elérni, azonban a rugalmasság jóval fontosabb.

A gyáriak már gőzerővel tesztelik az új versenygépet, amelyet élesben először a jövő januári Darak ralin láthatunk majd. Az angolok egyébként nagy reményekkel indulnak neki a mára már legendássá vált versenynek, amin korábban már többször is diadalmaskodni tudtak – erre pedig most is jó esélyük lesz.
Share/Save/Bookmark