Rajtra kész a Hyundai i20 Coupé WRC

Nyomtatás

A tegnapi nap folyamán a Hyundai lerántotta a leplet vadonatúj WRC versenyautójáról, amely az i20 háromajtós, Coupé névre hallgató verzióján alapul. Az erősen átdolgozott géppel az abszolút győzelemre hajt a márka.

A 2017-es átalakítások középpontjában az új szabályozás jár, amely a motortérben és az aerodinamika területén nagyobb szabadságot biztosít. Az 1,6 literes turbómotor kövérebb nyíláson szívhatja a levegőt (33 helyett 36 mm-es átmérővel), amivel a korábbi 330 helyett 380 lóerőt teljesít. Mindezt a korábbiakhoz hasonlóan hatfokozatú szekvenciális váltó továbbítja az összkerékhajtáshoz, amelyen viszont az új aktív központi differenciálzárnak köszönhetően a pilóta állíthatja be a tengelyek közötti teljesítmény-elosztást.

Az új autótól egyértelműen fokozott gyorsaságot várnak a fejlesztők, amelyhez az új aerodinamikai megoldások aktívan hozzájárulnak – az első tesztek alapján kilométerenként egy másodperccel gyorsabb az i20 Coupé WRC, vagyis ugyanazt a szakasz 1-2 km/h-val gyorsabban tudja teljesíteni.

A 2017-es versenyautó 6000+ kilométeres tesztelés után áll rajthoz elsőként januárban, a Monte Carlo ralin, a szokásos hármas felállásban, Thierry Neuville, Haydon Paddon és Dani Sordo kormányzásával, Nicolas Gilsoul, John Kennard és Marc Marti instrukcióival segítve. Mivel a Volkswagen kivonult a WRC-ből, így szabad a terep az autógyártónak, hogy az élre törjön. Könnyű dolga nem lesz, ugyanis a Ford és az egy évet a fejlesztések miatt kihagyó Citroën mellé 17 év kihagyás után a Toyota is visszatér a konkurensek sorába, méghozzá Tommi Mäkinen irányítása alatt. Izgalmas szezon áll előttünk.
Share/Save/Bookmark