Történelmi győzelem: a Toyota Alonsóval nyert Le Mans-ban

Nyomtatás

Történelmet írt a Toyota: a TOYOTA GAZOO Racing győzelmet aratott a Le Mans 24 órás futamon, ráadásul nem is akármilyet, hiszen a dobogó második fokára is a Toyota hibrid erőgépét vezető csapat tagjai álhattal fel. A kiemelkedő jelentőségű diadalt még emlékezetesebbé teszi, hogy a Toyota épp huszadik alkalommal állt rajthoz legendás versenyen, amikor sikerült elhódítania a koronát – ami, különösen az elmúlt két év drámai befejezése után kijárt már a csapatnak.

Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima és Fernando Alonso vezették a 8. rajtszámú TS050 HYBRID versenyautót, amely pole pozícióból rajtolt, és 388 feszült és eseménydús kör után elsőként ért célba a Circuit de La Sarthe pályán, tovább növelve ezzel a legénység és a Toyota elsőbbségét a FIA Hosszútávú Világbajnokság (WEC) tabelláján. Mike Conway, Kamui Kobayashi és José María López is remekül versenyeztek, sőt hosszú időn át vezettek is, és a 7. rajtszámú TS050 HYBRID 256.900 szurkoló szeme láttára másodikként száguldott át a célvonalon.

A TOYOTA – ami a mostani hétvégéig 47 autóval lépett már pályára Le Mans-ban, és eddig hatszor szerzett dobogós helyet – a második japán gyártó, amely győzni tudott a La Sarthe pályán, Kazuki pedig az első japán pilóta, aki egy japán autó volánja mögött szerzett itt első helyezést. A hihetetlen eredmény azonban nemcsak a pilótáké, hanem a TOYOTA GAZOO Racing minden munkatársáé is, akik Higashi-Fujiban és Kölnben fáradhatatlanul dolgoztak a hibrid-elektromos hajtás tökéletesítésén.

Ez a technológia immár 35 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint 2012-ben, amikor először megjelent a hosszútávú versenyzés világában. A két TS050 HYBRID szinte azonos teljesítményt nyújtott az 5.286 km-es versenytávon, és többször is helyet cseréltek a drámai futam során.

A 8. számú autó két stop-go büntetést is kapott, testvére pedig egyet, így a futam éjszakai szakaszán Alonsónak különösen feszes iramot kellett diktálnia, hogy lefaragja ezt a hátrányt – egy olyan napon, amikor a mezőny összes pilótája a lehető legtöbbet próbálja kihozni magából és autójából. Az utolsó tankolás nem ment hibátlanul, ezért a 7. számú gép elveszítette vezető pozícióját, így a kockás zászló a Kazuki vezette 8. rajtszámú autó előtt csapott le, akit csapattársa követett, két körrel lemaradva. Harmadikként a 3. rajtszámú Rebellion száguldott át a célvonalon, 12 körös hátránnyal.
Share/Save/Bookmark